Tutireceptek.hu fejléc

Áfonyás-joghurtos kocka recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
hozzávalók 8 főre

A piskótához:

4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 ek kakaópor

Az áfonyavelőhöz:

40 dkg áfonya
10 dkg cukor
1 dl víz

Az áfonyakrémhez:

4 dl habtejszín
2 dkg zselatinpor vagy 1 cs zselatin fix
2 dl víz (zselatin fix használata esetén nem kell a víz)
az áfonyavelő fele

Az áfonyazseléhez:

az áfonyavelő másik fele
8 dkg cukor
1,5 dl víz
2 cs tortazselé

A joghurtkrémhez:

35 dkg natúr joghurt (krémes állagú)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
10 dkg porcukor
3 dl habtejszín
1 cs zselatin fix (szükség esetén 2 cs)

Elkészítés:
elkészítés

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük.
A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport, és alaposan összevegyítjük.
A cukros tojásba felváltva beleforgatjuk a kakaóporos lisztet és kisebb adagonként a tojáshabot, majd a tésztamasszát sütőpapírral kibélelt és kivajazott tepsibe öntjük, mindenhol egyenlően szétoszlatjuk, és megsütjük. A piskótát teljesen kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe.
Az áfonyavelőhöz a gyümölcsöt a cukorral és vízzel összefőzzük, leturmixoljuk, és az áfonyavelőt két részre osztjuk.
Az áfonyakrémet kétféleképpen is elkészíthetjük:
a) A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük az áfonyavelő egyik felét, és a zselatinport a zacskó hátoldalán lévő leírás szerint elkészítve a krémhez keverjük.
b) A másik elkészítési mód szerint a tejszínt nem verjük fel, így öntjük hozzá a zselatin fixet és az áfonyavelő egyik felét, és robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
A krémet a piskótára simítjuk, és hűtőben kb. 10 percig dermesztjük.
Az áfonyazseléhez az eredeti recept szerint hidegen elkeverjük a másik adag áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, és még melegen a megdermedt áfonyakrémre öntjük. Ismét hűtőbe tesszük.
A joghurtkrémhez a joghurtot, a folyékony tejszínt, a cukrot, a citrom levét és héját alaposan elekeverjük a zselatin fix-szel, és egyenletesen szétoszlatva a már meglévő krémrétegre simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük.

Tanácsok:
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 18x24 cm


A receptet beküldte: marcipanbaba 34


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mákos túrókocka » Csokimázas csokikocka » Gyümölcsös kocka » Meggyes kocka.
» Gesztenyekocka Kata-féle » Finom meggyes kocka » Gesztenye kocka hűtve » Duplacsokis-diós kocka
» Az igazi jég kocka » Kockás hús » Pirított zsemlekocka » Karamellás kocka
» Dalmát kocka » Hamis marcipán kocka » Zebrakocka sütés nélkül » Almás diós kocka


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.