Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Alföldi zúzapörkölt recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1 kg friss csirkezúza
20 dkg füstölt szalonna
2-3 fej hagyma
2 db zöldpaprika, lehet bogyiszlói is
2 db lédús paradicsom
2 dl száraz fehérbor
2-3 gerezd fokhagyma
50 dkg közepes burgonya
1 evőkanál zsír

őrölt bors
őrölt kömény
őrölt pirospaprika

Elkészítés:
A zúzát alaposan áttisztítom, félbevágom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hideg vízben hagyom állni. A hagymát félfőre, a szalonnát, a paprikát és a paradicsomot is felkockázom, a fokhagymát a kés lapjával összenyomom, majd felaprítom. A burgonyát meghámozom, felcikkezem.

A bográcsot kikenem a zsírral, felteszem a közepes tűzre, beledobom a szalonnát, kiolvasztom. Amikor a szalonna már kezd sülni, mehet rá a hagyma, kissé sózom, hogy jól kieressze levét, üvegesre párolom. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát, kis vízzel feleresztve sűrű szafttá főzöm, ha kell, kevés vízzel feleresztem.

Amikor a szaftot jónak ítélem, rádobom a lecsepegtetett zúzát, meghintem pirospaprikával, sózom, borsozom, a köménnyel fűszerezem, alaposan összekeverem. Hagyom picit lepirulni, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzön főzöm, pihentetőűl megiszom egy laza fröccsöt - ha nagy a meleg, hosszúlépést - száraz fehérborból, igazi, bugyborékoló szódavízzel.

A tűzre ügyelve 5-10 percenként megforgatom a bográcsot. Amikor a zúza már majdnem puha (1,5-2 óra kell neki). Hozzáadom a lecsurgatott burgonyát, pár percnyi főzés után felöntöm a borral, szükség szerint még sózom, borsozom, készre főzöm.

Friss kenyérrel, kovászos uborkával és erős savanyúsággal tálalom.

Tanácsok:
A társaság igénye szerint főzhetünk bele csípős, szárított paprikát is. Ha még fokozni szeretnénk az ízek harmóniáját, 5 perccel a befejezés előtt dobhatunk bele 20-25 dkg félbevágott, lehártyázott csirkemájat is. Jó étvágyat, Nani.


A receptet beküldte: csorieva


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Alföldi toroskáposzta » Alföldi húsgombóc recept » Alföldi májgaluska leves » Vörösboros zúzapörkölt
» Alföldi leves » Alföldi öreglebbencs » Alföldi húsgombócleves » Alföldi pásztorhús
» Alföldi rostélyos » Alföldi finom kenyér » Alföldi batyu » Alföldi rakottas
» Zöldborsós zúzapörkölt » Alföldi toroskáposzta 1. » Alföldi káposztás csülök » Alföldi Vargabéles



Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a tutireceptek.hu weboldalra felkerült friss receptekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss receptjeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.tutireceptek.hu/rss
Kövess minket a Twitteren!
Lájkolj minket a Facebookon!


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.