| Almás máktorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 ek. durvára vágott pisztácia 4 dl tejszín 15 dkg margarin 30 dkg liszt 20 dkg cukor csipetnyi só 3 tojás 75 dkg alma 15 dkg darált mák 1 dl vörösbor 2 ek. sárgabaracklekvár 1 citrom leve A díszítéshez almaszeletek Elkészítés: A lisztet a vajjal vagy sütőmargarinnal, cukorral és a sóval tálba tesszük. 2 tojást szétválasztunk. A fehérjét félretesszük, a sárgáját a liszthez adjuk. Robotgéppel összedolgozzuk, majd sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és 30 percre hűvös helyre tesszük. Közben az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat kiemeljük. Az omlós tészta kb. 2/3 részét 26 cm-es kerek lappá kinyújtjuk, és margarinnal kikent, 26 cm-es, kapcsos tortaformába fektetjük. A maradék tésztából hosszú rudat formálunk, és kb. 4 cm magasan, körben a tortaforma széléhez nyomkodjuk. A tésztát kirakjuk az almákkal. A darált mákot elkeverjük a borral és a citromlével. A maradék tojást is szétválasztjuk. A sárgáját 2 dkg cukorral robotgéppel krémesre keverjük, majd a mákos masszához adjuk. Az összes fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, a mákos masszába vegyítjük, és a krémet egyenletesen elosztjuk az almákon. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton), alulról a második rácson, 50-55 percig sütjük. A formából kivéve, hűlni hagyjuk. A megmelegített, átpasszírozott lekvárral megkenjük a torta szélét. A tejszínt kemény habbá verjük, nyomózsákba töltjük, és csigavonalban a torta tetejére nyomjuk. A szélét pisztáciával meghintjük. A tortát almával díszítjük. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |