Tutireceptek.hu fejléc

Almás pite (fahéjas) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Az omlós tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor (10 g)
2 tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
1 tojássárgája a kenéshez
(fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 138 kcal

A receptet beküldte: .Léna.


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Almás süti II. » Almás palacsintatorta » Diétás almás palacsinta » Almás tej
» Almás sajtos tojássaláta » Almás croissant » Almás-vaníliás szelet » Almás édesség
» Almasaláta hagymával » Almás cékla » Almaszósz csirkehússal » Almás kelt palacsinta
» Almás sült csirke » Habos almás, nagyon finom » Mese almás 2. » Almás, diós érdekesség


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.