| Baklava* receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15 dkg enyhén sós vaj 2 csomag réteslap A töltelékhez: 25 dkg mandula 25 dkg dió 5 dkg cukor 1 mk őrölt fahéj késhegynyi őrölt szegfűszeg A sziruphoz: 25 dkg cukor 2,5 dl víz 3 szegfűszeg 1 kis darabka fahéj 2,5 dl citromlé 25 dkg méz Elkészítés: A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe. 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A töltelékhez való diót és mogyorót durvára aprítjuk (nem őröljük!- egy húsklopfolóval a legkönnyebb), majd hozzákeverjük a cukrot. A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal locsolgatva. A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük. Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk. Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva. Tanácsok: 4 főre előkészület: 20 perc sütés: 20 perc A receptet beküldte: Orshy Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |