| Betakart almatorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 175 g vaj 175 g sovány túró 175 g liszt só 1 cs. citromhéj A töltelékhez: 1 kg savanykás alma 1 citrom leve 75 g vaj 40 g cukor 100 szeletelt mandula 1 cs. rumba áztatott mazsola 1 cs. citromhéj 75 g tejszín A díszítéshez: alma 75 ml almalé 325 g tejszín 1 cs. habfixáló 1 cs. vaníliás cukor 1 üvegcse rumaroma étcsoki forgács v. tortadara Elkészítés: A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrúnk, letakarva kb. 3 órára hűtőbe tesszük, majd a 2/3-át belisztezett munkalapon körformájúra nyújtjuk. Egy kapcsos tortaformába tesszük és a szélét óvatosan a tortaforma oldalához nyomkodjuk. A vajat felforrósítjuk, a cukrot, a mandulát, a mazsolát, a citromhéjat és a tejszínt hozzáadjuk. Kb. 2 percig kevergetve főzzük. A meghámozott, kimagozott, szeletelt almákat a tortalapon szétterítjük és a mandulás-mazsolás keveréket rátesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele az almákat és a széleit lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 65-70 percig sütjük. Még 10 percig formában hűtjük, majd leválasztjuk a tortagyűrűt. Miután majdnem kihült a tejszínből habfixálóval, van.cukorral, rummal, kemény habot verünk és hanyagul az almatortára kanalazzuk. Az almalében 2 percig párolt, héjas almaszeleteket rendezetlenül rárakjuk és helyenként megszórjuk csokiforgáccsal. Tanácsok: Ez az édesség nagyon különleges ízvilágot képvisel. Számomra semmi másra nem hasonlítható. Nagyon laktató és az alma miatt inkább őszi csemege. Elkészítési idő: 300 perc Kalóriatartalom: 6203 kcal Szénhidráttartalom: 532 gramm Zsírtartalom: 412 gramm A receptet beküldte: psycheee Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |