Tutireceptek.hu fejléc

Egreses lepény recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál cukor,
1 tojás,
1,2 dl tej,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só,
1 kg egres,
2 karika kétszersült

a tetejére:

15 dkg vaj,
10 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejszín,
csipetnyi só

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztőt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztőt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kivajazzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-vajas masszát. 200º C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.

Tanácsok:
kb 20 szelet

Ezt a süteményt más gyümölccsel is elkészíthetjük.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Rákóczi túrós lepény » Pita görög lepénykenyér » Tejfölös gyümölcslepény » Almás, túrós lepény
» Brokkolilepény » Almás lepény 2. » Török lepény » Almás palacsintalepény
» Kongói lepény anyós módra » Pikáns szilvás lepény » Tegnapi almás lepényem » Almáslepény a'la Kátya
» Töltött lepény (Olcsó) » Kukorica lepény » Virslis lepény » Kukoricalepény reggelire


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.