Tutireceptek.hu fejléc

Erdélyi tört fuszulyka (paszuly, bab) recept

Kategória:
 Főzelékek

Hozzávalók:
1 kg fuszulyka (vagyis nagyobb szem fehér bab), 6-8 gerezd fokhagyma, 1 fakanál disznószír (vagy étolaj). Ízlés szerint: só. A rátéthez: 3 közepes fej vöröshagyma, disznózsír, só, pirospaprika, őrölt fekete bors (vagy kevés csombor), 2 evőkanál liszt.

Elkészítés:
A babot (fuszulykát) hideg vízbe rakjuk és egy nappal a főzés előtt beáztatjuk. Leszűrjük és kb 4,5 liter vízben odarakjuk főni sóval, 4-5 gerezd fokhagymával és 3 db babérlevéllel. Ha a bab megfőtt lepasszírozzuk (vagy turmixoljuk). Közbe készítünk egy vékony, fokhagymás rántást a maradék apróra zúzott fokhagymával. A passzírozott babot átszűrjük egy nagy lyukú szűrőn, majd hozzáadjuk a leszűrt levet, és visszarakjuk főni, de állandóan kavarni kell mert gyorsan odatapad az edény falához. Addig kell főzni, amíg a bab szétfő. Ha megfőtt, leszűrjük, a levét külön rakjuk, mert még szükség lesz rá. Közben a 3 fej vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, majd bő, forró zsiradékba rakjuk és jól megpirítjuk, de közben sózzuk és megszórjuk ízlés szerint őrölt fekete borssal és fűszerpaprikával is. Tálalhatjuk sült kolbásszal vagy sült szalonnával, de lehet csak úgy, dinsztelt hagymásan is, vagy csak savanyú káposztával!

Elkészítési idő: 100 perc

A receptet beküldte: varbóc


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Erdélyi töltött káposzta » Erdélyi rakott káposzta » Erdélyi túrófánk » Erdélyi tokány
» Erdélyi paradicsomleves » Erdélyi csorbaleves » Erdélyi rakott pogácsa » Erdélyi hagymás csülök
» Erdélyi tormás hús » Erdélyi csirke raguleves » Erdélyi vargabéles » Erdélyi Piskóta
» Erdélyi töltike » Csorbaleves erdélyiesen » Erdélyi füstölt kolbász » Erdélyi tárkonyos leves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.