Tutireceptek.hu fejléc

Fánk kezdőknek is recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3,5 dl tej
4 dkg élesztő
0,5 dl rum (nem jó a rumaroma)
2 tojássárgája
4 ek. cukor + 1 cs. vaníliás cukor
2 tk. reszelt citromhéj
7 dkg olvasztott vaj
kb. 1 mk. só

Elkészítés:
10 dkg lisztből, 1,5 dl tejből, 1 ek. cukorral és az élesztővel kováazst készítünk. Amikor felhabosodott, hozzáadjuk a maradék hozzávalókat a vaj kivételével, és alaposan kidagasztjuk. Ekkor evőkanalanként hozzáadjuk az olvasztott vajat is, mindig alaposan beledolgozzuk a tésztába. Puha lesz a tészta, de a kidolgozás végén nem tapad a kézre.

Kétszeresére kelesztjük, kinyújtjuk, szaggatjuk, fél-egy óra pihentetés után nem túl forró olajban sütjük úgy, hogy felső felébe mélyedést nyomunk, és az olajban ez a fele kerül először alulra. Szokás az egyik oldalát lefedve, a másikat fedő nélkül sütni, mert állítólag ettől lesz szalagos, ilyenkor viszont célszerű üvegfedőt használni, és ott kell állni mellette, mert könnyen megég. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nyers marad a fánkok belseje, de langyos sem, mert akkor nem dagad, csak ázik a zsiradékban. Legjobb viszonylag nagy hőfokon kezdeni a sütést, mert a beletett fánkok úgyis azonnal lehűtik, majd ha a fánkok feldagadtak, és újra gyöngyözni kezd az olaj, mérsékelni kicsit a lángot.

Fedő nélküli sütéssel is lehet szalagos, ha a fánkok megduzzadnak annyira sütéskor, hogy a derekuk egyik oldalukra fordítva sem ér bele az olajba, ez elegendő élesztővel és helyes kelesztéssel (a pihentetések kivárásával) érhető el.

Vaníliás porcukorral megszórva, frissen, (rummal vagy vízzel higított) baracklekvárral finom igazán.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Túrógombóc kezdőknek » Rétes kezdőknek. » Túró Torta kezdőknek » Muffin kezdőknek
» Madártejes finomság » Borhab torta » Mézeskalács - a' la Hugi » Omlós répatorta
» Tejbegrízes kekszes » Málna szelet » Alma pie » Habos-diós szelet 2
» Cremets » Almás mákos tejbegríz » Tej-tojás mentes piskóta » After Eight muffin


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.