Tutireceptek.hu fejléc

Flódnitorta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához:
Rama sütőmargarin: 38 dkg
tojás: 1 db (a lekenéshez)
hideg víz: 2 dl
élesztő: 1 dkg
kristálycukor: 7-8 dkg
só: 1 kiskanál
finomliszt: 60 dkg

A máktöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
őrölt mák: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg

A diótöltelékhez:
mazsola: 6-8 dkg
őrölt dió: 50 dkg
víz: 2 dl
kristálycukor: 40 dkg

Az almatöltelékhez:
őrölt fahéj: fél kiskanál
zsemlemorzsa: 5-6 dkg
kristálycukor: 30 dkg
alma: 1,25 kg ,
citrom: 1 db (reszelt héja)

Elkészítés:
A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukorral, az
összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó.
Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett
gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát
körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz
ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire tesszük,
villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10
perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot
belekeverjük. Mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy
készítjük el.Egy 26 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre
nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma
oldalához tapasztjuk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre
kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.Az almatöltelékhez a gyümölcsöt
meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk s mielőtt levet engedhetne
(ezért is nem készítettük el előbb), az előzőekre rétegezzük és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük.
A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal
(220 °C, légkeveréses sütőben 200°C) kb. 35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy
megégjen. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, ekkor a tetejét porcukorral is
behinthetjük.

Elkészítési idő: 120 perc

A receptet beküldte: én vagyok


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csokoládés fészek » Búvár -túrós » Barna túrós alagut. » Gyümölcssaláta dinnyetálban
» Angol puncs » Citromos joghurttekercs » Flódni torta » Túrótorta liszt nélkül sütve
» Százforintos » Zserbószelet (kiadós) » Csokis-mogyorós fatörzs » Citromos-pisztáciás linzer
» Dupla csokis muffin » Zabpelyhes süti II. » Sziruppal öntözött rózsa » Áfonyás túrópuding


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.