Tutireceptek.hu fejléc

Fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva recept

Kategória:
 Vegetáriánus ételek

Hozzávalók:
- 1 doboz fetaki sajt
- 5-6 gerezd fokhagyma

A panírozáshoz:
- 100 gramm sótlan földimogyoró
- 30 gramm reszelt parmezán
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- étolaj a kisütéshez (Linom étolajjal szoktam)

A salátahajóhoz:
- 1 db fejes saláta
- 2 "marék" (most másféle "mértékegység" nem jut eszembe)rukola saláta
- 4 db paradicsom
- 1 szál kígyóuborka

A salátaöntethez:
- 2 kisebb pohár natúr joghurt
- 1 negyed citrom
- bazsalikom, só
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A fetaki sajtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és az 5-6 gerezd (attól függően ki mennyire szeretné fokhagymásan) fokhagymanyomóban vagy mozsárban összetört fokhagymával bekenjük a szeletek oldalait és így hűtőbe tesszük akár 1 éjjelre vagy napra.

A különleges panírozáshoz ideálisan mozsárban törjük össze a sótlan földimogyorót. Úgy lesz izgalmas a panírozás, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek a mogyoróból. A megtört mogyoróhoz hozzáreszeljük a parmezán sajtot.
A fetaki szeleteket a lisztben majd a tojásban is megforgatjuk és végül a sajtos mogyorótörmelékben is.
Közepes lángon enyhén barnára sütjük, anélkül, hogy a serpenyőt letakarnánk.

Jómagam a saláta külső csúnyább levelei lefejtése után található szebb levelekből 4-et félreteszek "hajónak". A maradék salátát csíkokra vágom és a rukolával, valamint némi olíva olajjal összekeverem.
A salátalevélre szépen ráhelyezem a felvágott, ízesített salátát, a paradicsomot karikára, az uborkát 5-6 cm hosszú rudacskákra vágva.

A salátaszószt is előző este szoktam elkészíteni, hogy jól összeérjenek benne az ízek. A joghurtba belekeverem az összetört fokhagymát, 2 csipet sót és ízlés szerint némi bazsalikomot, majd egy negyed szelet citromot belecsavarok.

A salátahajó "orrára" teszem a frissen kisütött sajtokat. A szósszal mindenki kívánság szerint boríthatja be a salátáját.

Tanácsok:
Könnyű vacsora 4 főre.

A szükséges fokhagymamennyiség attól is függ, hogy honnan származik a fokhagyma, ui. jellemzően a magyar termésű erősebb ízű a Távol-Keletről importáltakhoz képest.

Utoljára úgy jártam, hogy 4 boltban sem találtam parmezánt, és a Vásárcsarnokban is csak a 3. tejtermékes pultnál. Ha valaki nem ilyen eltökélt, akkor akár valamilyen finom füstölt keménysajtot vagy pannóniát is reszelhet a mogyoróba, mert azzal is finom.

A salátához vehetünk előre elkészített salátamixet is, de éppenséggel az idényzöldségekből is készíthetjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá Mindenkinek! :)

Elkészítési idő: 80 perc

A receptet beküldte: kocso.viktoria


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mogyorós bucik » Fűszeres karaj szeletek » Fokhagymás bagett » Ropogós Mogyorós
» Göngyölt fokhagymás csülök » Fokhagymás rakott csirke » Mogyorós-kókuszos szelet » Faddi fokhagymás csuka
» Fokhagymás tarja » Túrós tökszeletek » Mogyorószószos csirkemell » Fokhagymás vaddisznótokány
» Mogyorós csokoládés banán » Fokhagymás krumpli* » Mogyorós szelet » Fokhagymás csirkemáj


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.