| Fonott kalács vagy briós reggelihez receptTésztafélék Hozzávalók: 1,20 kg liszt 0,15 kg cukor 0,10 kg vaj 0,05 kg élesztő 0,05 kg mazsola 0,015 kg só 4 db tojássárgája 0,65 l tej Elkészítés: A tejet felmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, mely ha feloldódott, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyi fakanállal könnyen keverhető. Ezt a félsűrű kovászt liszttel behintjük és meleg helyre tesszük keleszteni. Begyúrás előtt a tojást cukorral, vajjal, sóval, keverés közben felmelegítjük, majd beleöntjük a már megkelt kovászba. Elkeverés után hozzátesszük a maradék lisztet és jól kidolgozzuk. Befejezés előtt hozzáadjuk a tisztított mazsolát. Pihentetés után a tésztát feldaraboljuk, megfonjuk, tojással bekenjük. Sütés e1őtt 10-15 perccel ismét megkenjük. Meleg sütőtben hőlégkeveréssel (220 C°) sütjük. Az 1 kg-os vagy ennél nagyobb fonott kalácshoz keményebb tésztát gyúrunk. Elkészítési idő: 85 perc A receptet beküldte: stechner Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |