| Gyömbéres rúd és hókristály receptSütemények, édességek Hozzávalók: Gyömbéres rúd hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj/margarin, 3 evőkanál tej, 27,5 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál őrölt gyömbérpor, fél-fél teáskanál őrölt fahéj, kardamom, koriander, 7,5 dkg barna kandiscukor, 2,5 dkg étcsokoládé tortabevonó Hókristály hozzávalók kb. 85 darabhoz: 5 dkg citronát (cukrozott citromhéj), 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj /margarin, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál citromaroma, 1 citrom reszelt héja A mázhoz: 7 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál jégcukor Elkészítés: Gyömbéres rúd - elkészítés: 1. A mézet, a cukrot, a vajat/margarint, a tejet összekeverjük egy lábosban, felmelegítjük, amíg a zsiradék elolvad, és hagyjuk kihűlni. 2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a kardamommal, a korianderrel, és a mézes masszába dolgozzuk. A kandiscukrot apróra vagdaljuk, és szintén a masszába keverjük. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. 3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg fólia között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 4. A tortabevonó csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és kidíszítjük vele a rudakat. Hagyjuk megszáradni. Hókristály - elkészítés: 1. A cukrozott citromhéjat nagyon apróra összevágjuk, és összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, a cukorral, vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, a citromaromával, a citromhéjjal és egy csipet sóval. A tésztát cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. 2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát két réteg folpack között kb. 3-5 mm vastagra kinyújtjuk, és különböző formájú hókristályokat szaggatunk ki belőle. Tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 3. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével (sűrű masszát kell kapnunk), és bevonjuk vele a hideg süteményeket. Hagyjuk kissé megszáradni, és megszórjuk jégcukorral (durva szemcsés kristálycukorral). Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: nefis Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |