Tutireceptek.hu fejléc

Házi sajt 2 recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
1 l tej
50 dkg túró
5 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Elkészítés:
A tejet keverjük össze a túróval és kezdjük melegíteni. Nem kell felforralni, csak addig melegítsük, amíg a tej összemegy és savóssá válik. Ekkor szűrjük le sűrű szitán.

Itt az első és legfontosabb pont, hogy befolyásoljuk a végeredményt. Ha nagyon szárazra lecsöpögtetjük, akkor kemény sajtot kapunk. Pont ezért kell a tejes forralás is, mert a legtöbb túró önmagában túl száraz.

Ha már nem forró, csak kézmeleg, olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lecsöpögött túrót, a tojást, a sót és a szódabikarbónát. Közepes lángon melegítsük, közben szorgosan keverve, hogy le ne égjen.

Látni fogjuk, ahogy a túró elolvad, eltűnnek a rögök és sűrűn folyós pempővé válik. Ez a szakasza megteszi napi erősítő edzésünk helyett is, mert alaposan meg kell kapaszkodni a fakanálban, hogy ezt a ragacsot kevergessük. Amikor már nem darabos a túró, vegyük le a tűzhelyről és ízesítsük. Töltsük folpackkal bélelt formába és hagyjuk kihűlni. Dolgozzunk fürgén, mert ahogy hűlni kezd, szilárdul és már nem bírjuk elkeverni benne az ízesítőket.

A tojásról és a szódáról. A szóda lúgossága révén “olvad” simára a túró, veszíti el rögös szerkezetét. A tojás emulgálószerként működik (a sárgájában lecitin van), ez segít egynemű masszává alakítani a túrót, vajat, savót.


A receptet beküldte: CSIPOLINO


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Rakott krumpli cukkinivel » Zöldséges zuzaragu » Rakottkel hagymás babbal » Bundás tojás sütőben
» Königsbergi húsgombóc » Brassói, ahogy én készítem » Tejszínes rakott zöldség » Zöldséges-csirkés spagetti
» Ganca (sós étel) » "Fázós" vagdalt hús » Sült bab tarjával » Lecsós burgonya
» Sonkával töltött kenyérke » Rakott kel egyszerűen » Szalonnás-sajtos falatkák » Rakott húsos rizs


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.