| Hortobágyi csirkés palacsinta receptTésztafélék Hozzávalók: 20 dkg liszt 3 tojás 2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj 1 csapott kávéskanál só 4 dl tej 1 dl szódavíz A sütéshez: olaj vagy vaj A töltelékhez: 1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék 1 evőkanál zsír 20 dkg enyhén füstös zsírszalonna 1 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1 zöldpaprika 1 evőkanál őrölt pirospaprika só A mártáshoz: a pörkölt leve 2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is 2 evőkanál keményítő vagy liszt 2 gerezd zúzott fokhagyma dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény Elkészítés: Elkészítjük a csirkét. Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem). Ezután a palacsintákat megtöltjük. Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű. A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel. Tanácsok: Tipp: A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra. A tejszíntől krémeseb lesz a mártás. A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe. A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem. Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |