Tutireceptek.hu fejléc

Hortobágyi csirkés palacsinta recept

Kategória:
 Tésztafélék

Hozzávalók:
20 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
1 csapott kávéskanál só
4 dl tej
1 dl szódavíz

A sütéshez:

olaj vagy vaj

A töltelékhez:

1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék
1 evőkanál zsír
20 dkg enyhén füstös zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika


A mártáshoz:

a pörkölt leve
2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is
2 evőkanál keményítő vagy liszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény

Elkészítés:
Elkészítjük a csirkét.

Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst.

Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.

Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.

A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem).

Ezután a palacsintákat megtöltjük.

Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű.

A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Tanácsok:
Tipp:

A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra.
A tejszíntől krémeseb lesz a mártás.
A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe.
A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem.
Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének.


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csirkés -Gombás batyu » Túrókrémes palacsinta » Hortobágyi hús » Babos palacsinta
» Egyszerű palacsinta » Túrós palacsinta » Sonkával rakott palacsinta » Palacsinta padlizsánnal
» Gyergyói almás palacsinta » Zöldséges palacsinta » Cukkini palacsinta » Juhtúrós csirkesaláta
» Palacsintatekercs » Csirkés-gombás kavarodás » Sós palacsinta » Zabpalacsinta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.