Tutireceptek.hu fejléc

Húsvéti foszlós kalács recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
60 g vaj
25 g élesztő+1 ek cukor
2,5 dl langyos tej
80 g cukor (én sósan csináltam, így 1/2 ek-al tettem bele csak)
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 csapott tk só (ebből pedig 2 és fél teáskanállal)
400 g finomliszt
100 g rétesliszt (ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés:
Első lépésként a vajat olvasztottam meg és kicsit félreraktam hűlni. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam. Ráöntöttem fél dl langyos tejet és jól elkevertem. Eközben a lisztet egy nagy tálba szitáltam, elkevertem a sóval. Beleütöttem a tojást, a sárgát, ráöntöttem a maradék 2 langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de hamar összeáll a tészta. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Én kb 3 részben adagoltam hozzá.

Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Ne ijedj meg, amikor hozzáadod a vajat, teljesen szétesik a tészta és úgy néz ki, mint egy nyúlós valami és úgy érezheted, hogy sosem fog összeállni, de szépen lassan felveszi a tészta a vajat. Amikor elválik a tál oldalától, akkor jöhet az újabb adag vaj. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát és visszateszem a tálba kelni. Letakarom és 35-40 percre meleg helyre teszem. Ha letelt az ideje, újra a pultra teszem.

Egyenlő részre elosztom, majd rudakat sodrok a tésztából és megfonom. A fonatokat tepsire teszem, majd lekenem a tojással és 40 percre félreteszem kelni.

Ha megkelt, újra lekenem tojással és előmelegített, nem légkeveréses 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét, én is így teszek.


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mazsolás kalács 2 » Maradék kalácsból » Méteres fincsi kalács » Ánizsos kalács
» Molnárkalács » Húsvéti tojáslikőr » Húsvéti rántott sajt » Mazsolás cifra kalács
» Almás, fűszeres kalács » Mézeskalács (Kata-féle) » Kalács(alap tészta) » Húsvéti töltött csirkemell
» Kakaós fonottkalács » Édesség maradék kalácsból » Kürtöskalács házilag » Nagyon puha mézes kalács


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.