Tutireceptek.hu fejléc

Joe kedvence avagy- erdeigyümölcsös jégkrémtorta erdei öntettel recept

Kategória:
 Fagylaltok

Hozzávalók:
5 dl tejszín (én Hulala-t használtam)
3 tojássárgája
1 cs. bourbon vaníliás cukor (jó a sima vaníliás cukor is)
10-20 dkg cukor
1,5 dl forró tej
1 pohár joghurt (lehet natúr, epres, meggyes, málnás is)
50 dkg (fagyasztott) erdeigyümölcs (én epret, málnát, ribizlit, szedret és meggyet is tettem bele)

Az öntethez:
2-3 ek. cukor
1 csapott ek. étkezési keményítő

Elkészítés:
1. A fagyasztóból kiveszem a gyümölcsöket, várok vele egy darabig, amíg levet ereszt. (Mikróba is lehet tenni, úgy hamarabb kiolvad)
2. Egy fazékba teszek 2-3 evőkanál cukrot, majd közepes lángra teszem és hozzáöntöm a gyümölcsök levét is. A cukrot és a gyümölcslevet addig forralom, amíg a cukor el nem olvad. Ehhez hozzáteszem a gyümölcsöt, majd együtt forralom tovább 2-3 percig vigyázva, hogy ne törjenek össze.
3. Mikor levettük a tűzről, a gyümölcsöket leszűrjük és felfogjuk a gyümölcsök levét egy tálba. Hagyjuk lecsöpögni.
4. Amíg a gyümölcs csöpög, addig a tejszínhabot kemény habbá verjük, majd a kész habot félretesszük.
5. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lassan belecsurgatjuk a forró tejet. Ezt tűzre tesszük, majd addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. (Folyamatosan kell kevergetni!) Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
6. Amíg hűl, addig az öntet készítését fejezzük be. A gyümölcsök levéből 1-2 evőkanálnyit egy kis tálkába szedek, majd hozzáadom a keményítőt. A többi, felfogott gyümölcslevet tűzre tesszük, majd mikor már felmelegedett, kevergetés közben a keményítős elegyet vékony sugárban hozzáöntöm, majd felforralom. Az öntet ezután kész is.
7. A tejszínhabhoz hozzáöntöm a lehűlt tojásos krémet és a joghurtot. Összekeverem, majd óvatosan beleteszem a gyömülcsöket is. Ezt már csak kanállal keverem össze.
Előveszek két őzgerincformát, (vagy bármilyen másikat) kibélelem folpackkal és belekanalazom a jégkrémalapot. Középre lehet tenni még gyümölcsöket, esetleg csokoládéforgácsot is.
A kész alapot beteszem a fagyasztóba, és kb 6 óra alatt megfelelő állagúra fagyasztom.
Tálalás előtt 10 perccel kiveszem a fagyasztóból, és tetszőleges nagyságúra vágom. Erdeigyümölcs öntettel és csokiforgáccsal tálalom.

Tanácsok:
A cukor mennyiségét a tejszín édességéhez igazítjuk. Amit én használtam az már édesített volt, így kevesebb cukrot használtam a főzött krémhez. Az öntethez is ízlés szerint adagolhatjuk a cukrot. Attól függ, hogy ki hogyan szereti, savanykásabban vagy édesebben.

Bármilyen formába lehet tölteni az alapot, én azért tettem őzgerincbe, mert így hasonlít leginkább a Viennettához.



(A kalóriatartalom csak körübelüli érték!)

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 2958 kcal
Szénhidráttartalom: 321 gramm
Zsírtartalom: 175 gramm

A receptet beküldte: lizesett


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Erdei gombás lapcsánka » Heni kedvence » Erdei turmix » Vőfély kedvence
» Az egész család kedvence » Erdei gombaleves » Marcsi kedvence » Zenészek kedvence
» Kókuszos madártej öntettel » Erdei gyümölcsös muffin » Gyümölcsrizs csokiöntettel » Sült banán vaníliaöntettel
» Grízpuding meggyöntettel » Zoli kedvence » Nagyi kedvence » Feketeerdei meggyes kuglóf


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.