Tutireceptek.hu fejléc

Karácsonyi marcipános trüffeltorta recept

Kategória:


Hozzávalók:
Ezt a tortát soká tart elkészíteni, de egyáltalán nem macerás, vagy bonyolult. Az eredmény pedig kárpótól mindenért! :)

Tésztához:
20 dkg keserűcsoki (70-80%-os)
20 dkg vaj (nem margarin)
1,5 dl presszókávé
1 dl víz
15 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
25 dkg (barna) cukor (sima is jó, de a barnával finomabb)
2,5 dkg igazi kakaó
3 tojás

Krémhez:
20 dkg keserűcsoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza

Elkészítés:
Törjük össze a csokit és a frissen főt eszprsszó kávéval meg a vajjal nagyon lassan olvasszuk meg gőz fölött vagy a mikro alacsony fokozatán.
Vigyázzunk, ne melegedjék túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.

Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.

Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.

Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.

10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel soká sült, a kihűlés is soká tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!

Amíg hül a tészta, elkészítjük a krémet:

20 dkg keserűcsoki
1 – 1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza (enélkül is elkészíthető, de ezzel isteni!!!)

Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikro alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.

Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.

A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, raffaelló golyókkal is díszíthetjük.

Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.

Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.

Tanácsok:
Ennek a tortának a lelke a csokoládéban van. Érdemes minél magasabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládét használni.


A receptet beküldte: Ancsa 37


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Karácsonyi borleves » Karácsonyi kalácskoszorú » Litván karácsonyi kenyér » Marcipános kocka 2
» Karacsonyi csudaalmas » Marcipános almatorta » Marcipános golyók » Marcipános körtés pite
» Karácsonyi diós linzerke » Karácsonyi narancsbor » Karácsonyi tojáslikőr » Karácsonyi apró sütemény
» Marcipános-túrós kalács » Karácsonyi burgonya » Karácsonyi almapuncs » Karácsonyi habkarika


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.