Tutireceptek.hu fejléc

Könnyű, puha rozsos kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
25 dkg teljesőrlésű rozsliszt
1 csomag porélesztő, vagy 2,5 dkg friss élesztő
ezeket egy nagy tálban összekeverjük annyi langyos vízzel, hogy galuska-tészta szerű legyen, és 8-12 órán át állni hagyjuk.

75 dkg sima liszt
1 csapott ek. só
1 tk. méz/cukor
egy púpozott tk. sikér
1 ek. 5%-os ecet, vagy citromlé
5 dkg olvasztott margarin, vaj, esetleg házi disznózsír
langyos víz

Elkészítés:
Az érett állapotú kovászhoz adjuk a maradék hozzávalókat, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Bő kétszeresére kelesztjük, finoman átgyúrjuk, két cipóra osztjuk, és ismét kelesztjük, amíg majdnem kétszeresükre kelnek a cipók. Hideg sütőben kezdjük el sütni, ha a ropogósabb héjú kenyeret szeretjük, tegyünk a sütő aljába egy kis vízzel teli edénykét. Nagyon finom, ha tejföllel elkevert tojással kenjük meg a cipók tetejét, de "csupaszon" sem fognak ránkszáradni:)Ahol kevés kenyér fogy, érdemes először féladagból készíteni.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Banánkenyér(Kata-féle) » Habkönnyű sóskifli 1 » Könnyű sajtos rúd » Paleos kenyér
» Hagymás kenyér » Habkönnyű grízgaluska » Pehelykönnyű túróspite » Párizsi bundáskenyér
» Ínyenc gyümölcsös kenyér » Sütőtökkenyér » Parasztkenyér » Fahéjas banánkenyér
» U1-es zabkorpás kenyér » Bundás kenyér másképpen » Savanyú rozskenyér » Habkönnyű sóskifli


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.