Tutireceptek.hu fejléc

Kürtöskalács házilag popytól recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Kürtőskalács: mennyei íz, csodás testbe zárva. Legelőször talán ez jut róla eszembe. Aki érezte már a sülő kürtőskalács illatát, ahogy a karamelizálódó cukor édes, vaníliás illata egybeolvad a sülő kelt tésztáéval, nem hiszen, hogy ellent tudott volna állni neki. Engem nem pusztán a végeredmény fogott meg: már maga az elkészítése is szép. Jóideig eszembe sem jutott, hogy lehetne ezt otthon is gyártani, anélkül, hogy lennének speciális sütőkellékeim, vagy kemencém, vagy tudásom az ilyesmihez. A vágy és a leleményesség elég volt nekem, hogy legyűrjem a félelmeimet és megpróbálkozzak vele. Nem is nehéz, a siker pedig garantált.

Nálam csak két személyre készült, így kisebb mennyiségű tésztát készítettem.



Hozzávalók (kb. 3-4 darabhoz):
A tésztához:
37 dkg liszt (nálam 10 dkg Graham lisz + 27 dkg hagyományos fehér liszt)
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
20 g élesztő (frisset használtam)
2 ek. cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só

A hempergetéshez:
ízlés szerint vaníliás cukor, darált mák vagy dió, kakaópor

Elkészítés:
Elkészítése:
Először is a sütőformát kell elkészíteni. Ehhez néhány papírgurigára lesz szükség. Én a papírtörlő belső gurigáját használtam, ez kellően vastag. Középen félbevágtam 2 darabot, s mindet bevontam alufóliával úgy, hogy kissé a belsejükbe is belógjon.
Ha ezzel megvagyunk, készítsük el a tésztát. Ehhez először 1 dl langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és futassuk fel.
Szitáljuk tálba a lisztet, adjunk hozzá egy fél tojást (maradék a megkenéshez kell), vaníliás cukrot, sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk alaposan össze, vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze az egészet. Szükség szerint lágyítsuk tejjel a tésztát. (Lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel a tészta, a lényeg, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk.) Ezután meleg helyen kelesszük duplájára. (Gyorskelesztéses módszer itt!)
Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, vágjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat. A formánkat kenjük le vékonyan olajjal, hogy biztosan lejöjjenek a kalácsok sülés után. Csíkonként szépen tekerjük rá folyamatatosan a tésztát, de legyen egy kis átfedés a sorok között, szóval ne hagyjunk üres lyukakat a kalácson. Legyünk résen a feltekerésnél, mert az olajos rétegen könnyen megindul lefelé a tészta. Pici helyet hagyjunk felül, így könnyen le tudjuk majd szedni a formáról.
Tojással kenjük le, forgassuk cukorba (ha ízesítettet szeretnénk, a cukrot előzőleg keverjük össze dióval, mákkal vagy kakaóporral).
Állítsuk őket tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük aranybarnára. Nálam kb. 15 perc alatt megsültek. Kínszevedés volt ez a negyed óra is: olyan illatok terjengtek, hogy percenként kukkoltam a sütőt, mikor lesz már kész. Csak erős idegzetűek tartózkodjanak a sütési idő alatt a konyhában!:) Én szóltam...
Még melegen takarjuk le a kalácsokat, hogy ne száradjanak meg.


A receptet beküldte: Tobzocska


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Paszuly konzerv házilag » Csokifüggelék házilag » Rafaelló házilag » Mogyorókrém házilag
» Zabfalatok - házilag » Málnafagyi házilag » Pizza alaptészta házilag » Trapista sajt hazilag
» Barackos ivólé házilag » Ropogós müzli házilag » Babapiskóta házilag » Mozart fagyi házilag
» Kürtöskalács házilag » Házilag Diákcsemege » Borcsokoládé házilag » Majonéz házilag


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.