Tutireceptek.hu fejléc

Ludaskása 2 recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
6-8 db libaszárnytő (nagyságtól függően)
3-4 szál sárgarépa
25 dkg zsenge borsó
25 dkg csiperkegomba
1 bögre (2,5 dl) rizs
1 bögre (2,5 dl) hajdina
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj
1 dl fehérbor (száraz)
majoránna
őrölt bors
őrölt szerecsendió

ételízesítő
petrezselyemzöld

Elkészítés:
A libaszárnyakról lefejtjük a bőrt, a húst, és apró darabokra vágjuk. A csontokat eltesszük levesnek a fagyasztóba, az nem kell a ludaskásánkhoz. A 2 fej hagymát apróra vágjuk, és az olajon szép világosbarnára, üvegesre pároljuk, majd hozzáadunk 2 gerezd tört fokhagymát és a libahúst. 1 dl fehérborral és annyi vízzel, hogy ellepje, felöntjük, sózzuk, ételízesítőt adunk hozzá, és fedő alatt pároljuk puhára, időnként kevergetve és vizet adagolva hozzá, ha szükséges.
Amikor már majdnem puha, apró kockákra felvágott sárgarépát és gombát adunk hozzá, és puhára pároljuk. A zsenge borsót csak az utolsó 4-5 percben keverjük hozzá, majd amikor a borsó is puha, átszedjük egy másik fazékba, egy olyanba, amiben majd össze tudjuk keverni a fűszerekkel és a többi hozzávalóval, és kis időre félretesszük.

A főzőlében megpároljuk a rizst, illetve öntünk hozzá még annyi vizet, amennyi a rizst 2x ellepi, sózzuk. Ha a főzőlé tetején sok a zsír, előbb szedjük le a javát, hogy ne legyen túl zsíros. Ha forrni kezd, 1-2 percig forraljuk, kevergetjük, majd az edényre pontosan illő fedő alatt gőzben hagyjuk puhulni a rizst kb. 10 percig. Ha nem elég puha, nem volt alatta elég víz, akkor még egy pici forró víz hozzáadásával pároljuk 5 percig.

A hajdinát külön készítjük el: kb. annyi sós vizet teszünk fel forrni, ami a hajdinát 2x lepi el. A hajdina gyorsan, kb. 7-10 perc alatt puha lesz, nem kell fedő sem. Leszűrjük, és hozzáadjuk a zöldséges libahúshoz, majd a rizst is hozzáadjuk. Ezután kóstoljuk meg, és fűszerezzük még egy kis sóval, ha kell, és szórjunk rá friss majoránnát, aprított petrezselyemzöldet, őrölt borsot és pici őrölt szerecsendiót.Nem szükséges, de nem rontja el, ha megbolondítjuk egy picike kis őrölt szegfűszeggel.

Tanácsok:
A ludaskását egyes helyeken aprólékból és csontos részekből szokták főzni. Én a magam részéről úgy gondolom, hogy nem mindenki szereti a nyakat, a csontos részeket, és így kényelmesebb bekanalazni ezt a finom ételt.

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: Mildi66


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Ludaskása » Lakodalmas ludaskása » Sonkás zellerrakottas » Rajnai Felfújt
» Hamis túrós rakott tészta » Nikujaga » Kolbászos újburgonya » Sajtos rakott hús
» Spenótos rakott tészta » Édes - savanyú sertés » Brokkolis rakott tészta » Spenótfelfújt
» Tejszínes rakott karfiol » Sonkás zöldségfazék » Tarhonyás-krumpli » Pulykamell+gombás mártás


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.