| Lyoni burgonyás tál (rakott krumpli másképpen) receptEgytálételek Hozzávalók: 800 gr burgonya 1 nagy fej hagyma 75 gr vaj 250 gr sütőkolbász (v. lángolt) 200 gr csirkemáj 1 dl húsleves (kockából) 3 ek. paradicsompüré 100 gr reszelt sajt 5 dl tejszín 1 tojássárgája 1 cs. petrezselyemzöld só, bors Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, nem túl vékony karikákra vágjuk. 50 gr vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a héjából kinyomkodott, elmorzsolt kolbászt, a megmosott, lecsepegtetett, apró kockákra vágott csirkemájat, és néhány percig erős tűzön piritjuk. A húslevesben elkeverjük a paradicsompürét, a kolbászos májhoz adjuk, a szokásosnál erőteljesebben borsozzuk, és fedő nélkül, gyakorta megkevergetve, erős tűzön addig főzzük, amíg mártásszerűre be nem sűrűsödik. A maradék vajjal kikenünk egy tűzólló tálat, az aljára terítünk egy sor burgonyát - a teljes mennyiség felét -, elsimítjuk rajta a ragut, megszórjuk a sajt felével, végül befedjük a maradék burgonyával. A tejszínt alaposan kikeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a vágott petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, és a burgonyára öntjük. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített, forró sütőben (200 Cfokon) kb. 45-50 percig, pirulásig sütjük. Tanácsok: A sütőtálban azonnal tálaljuk, igazán csak frissiben jó! A receptet beküldte: bnedora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |