| Mogyorótorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 115 g (szobahőmérsékletű lágyságú) vaj, és egy kevés a sütőlaphoz 125 g mogyoró 125 g cukor 4 nagyobb méretű tojás, különválasztva sárgája és fehérje 1 db narancs héjja 30 g finomliszt 125 g ricotta sajt 2 evőkanál mák 1 csipetnyi só 3 púpozott evőkanálnyi lekvár (ajánlott a sárgabarack ízű) 50 g kiváló minőségű főzőcsokoládé (70 %-os kakaótartalommal), finomra reszelve Elkészítés: A sütemény elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy bemelegítsünk. :) Vagyis a sütőt melegítsük 190 celsius fokra. Vajazzunk ki egy 28 cm-es sütőlapot vagy egy tortaformát, béleljük ki zsírpapírral, aztán 'hidegre tesszük' :) (hűtőbe). A mogyorót sütőben kb. 5 percig sütjük, amíg finoman aranyló színt nem kap. Hagyjuk kihűlni, majd finom porrá zúzzuk. Ha nincs ehhez megfelelő konyhagépünk, megteszi a sodrófa is, amivel a konyharuhába csomagolt mogyorót összetörjük. :) Habverővel vagy robotgéppel dolgozzuk össze a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját és a narancshéjat. Beleszitáljuk a lisztet, belekerül a szétmorzsolt ricotta is, és hozzákeverjük a mogyorót meg a mákot. Külön tálban felverjük a tojásfehérjét a sóval. Ezt lassan belekeverjük a mogyorós keverékbe. A tésztánkat 25-30 percig sütjük. Ha a torta teteje már kapott egy kis színt, akkor kész a sütemény. Jó, ha villával is megszurkáljuk, s ha már nem ragad rá tészta, biztos, hogy megsült. Kivéve a sütőből a tortát egy ideig hűtjük. Ezalatt egy kis lábasban a lekvárt 4 evőkanál víz hozzáadásával felforrósítjuk. Mikor kihűlt, kenjük rá a sütemény tetejére. Végül a reszelt csokoládéval hintsük be a tortát. Jó étvágyat! A receptet beküldte: Jázmina Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |