| Rétesjellegű almás rúd receptSütemények, édességek Hozzávalók: 30 dkg finomliszt 3 tojás sárgája 5 dkg margarin 10 dkg sertészsír 1 csipet só 1 csapott mokkáskanál sütőpor v. szódabikarbóna 2 csapott evőkanál porcukor 20 %-os tejföl 1,5 kg alma 15 dkg kristálycukor 1 evőkanál őrölt fahéj 15 dkg darált dió. Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítva nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kristálycukorral megszórjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport (v. szódabikarbónát), összemorzsoljuk az 5 dkg margarinnal, 5 dkg zsírral, csipet sóval, porcukorral, - hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt amennyitől könnyen nyújtható, lágy tésztát kapunk. A tésztát 3 cipóba osztjuk, gyúródeszkán egyenként nagyon-nagyon vékonyra (szinte papírvékonyságúra) nyújtjuk, megkenjük a maradék zsírral (melyet előzőleg felolvasztottunk) és szorosan feltekerjük. A feltekert rudakat egyforma kb. 15 cm-es darabokra vágjuk. Az almát levétől kinyomjuk, elkeverjük a fahéjjal és a dióval. A feldarabolt tésztarudakat egyenként ismét nagyon vékonyra, tepsi hosszúságúra kinyújtjuk, egyenletesen megszórjuk az almával és feltekerjük, akár a bejglit. A megtöltött rudakat enyhén kizsírozott vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyezzük, 170-180 fokos sütőben 40 perc alatt szép aranysárgára sütjük, feldaraboljuk és porcukorral megszórva tálaljuk. Tanácsok: Akár a hagyományosan készített rétest, ezt a tésztát is tölthetjük bármilyen töltelékkel. Amennyiben sós (káposztás) töltelékkel készítjük, a tésztába tegyünk több sót és a porcukrot hagyjuk el. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |