Tutireceptek.hu fejléc

Rozsos Zsömle recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
12 db-hoz;
4,3 dl víz
1,5 kk. só
4 dkg vaj vagy margarin (olívaolaj)
60 dkg liszt vegyessen (pici fehér-el is hagyható, graham liszt, rozsliszt)
1,5 kk. cukor, vagy glükóz (valami az élesztőnek)
1 csomag száritott, vagy 3 dkg friss élesztő
1-2 ek. magok (pl. tökmag, szezámmag, lenmag) el is maradhat

Elkészítés:
Az összes hozzávalót tálba öntjük és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától (kenyérsütőben is lehet, kavartatni és keleszteni). Letakarva meleg helyen keleszteni, duplájára (kb.45 perc).
Amikor megkellt a tészta, liszttel behintett gyúrólapra borítjuk, rúddá sodrojuk, egyforma darabokra vágjuk, majd nedves kézzel zsömiket formálunk belőle.
Egymástól elég távol, egy tepsire rakjuk. Nem kell alá sütőpapír, mert simán le lehet szedni a tepsiről. Forróra előmelegített sütőben (220 C, légkeverésesben 200 C) kb. 15 percig sütjük.

Tanácsok:
Ha megsült, csomagoljuk konyharuhába amíg kihül, akkor jó puha marad, akár napokig is!


A receptet beküldte: csera


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Zsömleknédli egyszerűen » Rozsos egyszerű kenyér » Rozsos cipóm lenmaggal » Tejes zsömle
» Gépi Magos rozsos kenyér » Töltött zsömle » Zsömle » Sonkás, sajtos sült zsömle
» Túrós zsömle » Rozsos kenyér » Rozsos karottaleves » Könnyű, puha rozsos kenyér
» édes zsömle » Köményes-rozsos kenyér » Sült töltött zsömle » Kefíres kiflik


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.