Tutireceptek.hu fejléc

Sólet recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
1/2 kg tarkabab
kevés olaj
2 ek. liszt
füstölt hús (pácolt, füstölt, főtt pulyka felsőcombbal a legegyszerűbb de lehet még levesbe való marhahúst, füstölt csülköt, oldalast, libacombot, -mellet is)
2 dl. hántolt árpa (gersli)

Elkészítés:
-3 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk olajban.
-Levesszük a tűzről, ha már nem pirul: meghintjük pirospaprikával, elkeverjük.
-½ kg tarka babot beleteszünk.
-Meghintjük 2 ek. liszttel, melyet belekeverünk.
-Beletesszük a füstölt húst (pácolt, füstölt, főtt pulyka felsőcombbal a legegyszerűbb de lehet még levesbe való marhahúst, füstölt csülköt, oldalast, libacombot, -mellet is).
-Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
-2 dl gerslit (hántolt árpa) beleöntünk.
-Felforraljuk a tűzhelyen, és ha már forr, lefedve a sütőbe téve takaréklángon addig sütjük, amíg a belevalók teljesen meg nem puhulnak (kb 4-5 óra). Nagy fazékban jó készíteni. Sózni csak akkor kell, ha a benne levő füstölt hústól nem elég sós.
Időnként jól megrázzuk, kevergetni nem szabad. A sülés során a vizet a bab és a húsfélék magukba szívják. Ha túlságosan elfő a leve, ajánlatos kevés vízzel pótolni.

Tanácsok:
Ötlet: Végül tálalás előtt 15 perccel belerakhatunk héjastul 4 jól megmosott nyers tojást, amely a sóletben fő meg. Ezeket megtisztítva rakjuk majd a sóletes tál tetejére, hozzá kínálva. Karikára vágott lila hagymával szép díszítve.
A sólet újramelegítve még finomabb.

Elkészítési időhöz azért nem írtam, mert 15 perc alatt összerakom, 40 perc minimum, míg felforr, és utána áttéve a sütőben még 5 órán keresztül kis lángon sül, de nem kell vele akkor már semmit csinálni, csak a sütő teszi a dolgát. :)Szóval sokáig tart, de kevés munka kell hozzá. :o)


A receptet beküldte: pradicsom


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mexikói sólet » Csülkös lencsesólet » Minerva sóletje » Sólet ( amc recept)
» Sólet Ági módra » Sólet ropogós libacombbal » Alessandro kedvenc sóletje » Bratkartoffeln mit Rührei
» Rakott zöldbab 2. » Zabpaníros rántotthús » Majorannás csirke » Sajtos-sonkás guba
» Mézes-mustáros pulykamell » Krodompraj » Tojással töltött káposzta » Rakott savanyúkáposzta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.