Tutireceptek.hu fejléc

Teljes kiörlésű magos kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
Kovászhoz:
1 csomag szárított élesztő (vagy ennek megfelelően egy fél élesztő)
1 evőkanál méz (vagy cukor, fruktóz)
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 dl langyos víz

Kenyérhez:
3 dl langyos víz
3 evőkanál olivaolaj
1,5 teáskanál tengeri só
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál méz (vagy cukor)

Magok:
2 evőkanál szotyi
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál szezámmag
3 evőkanál lenmagpehely

Elkészítés:
A kovász összetevőit csomómentesre elkeverem, letakarom, majd 15 percre félreteszem. Addig előkészítem a kenyérhez az összetevőket, a kétféle lisztet összekeverem, majd a magokat is előkészítem, egy bögrébe összekeverem.
Amikor a kovász készen van, akkor a kenyér összetevőit belerakom a kenyérsütőgépbe olyan sorrendbe, ahogy a hozzávalóknál leírtam + ráöntöm a kovászt is.
A magokat pedig akkor adom hozzá, amikor a kenyérsütőgép csipog érte.
Szerintem nagyon fini!

Tanácsok:
Saját tapasztalatok:
1. A lisztbe mindenképpen kell a teljes kiőrlésű búzaliszt, mert ha nem raksz bele, akkor a kenyérsütőgép lapátja nem tudja rendesen összekeverni a cuccokat. (Legalább is én többször is így jártam, amikor csak tk. rozslisztet használtam.)
2. A kovász nagyon fontos, ha nem így csinálod, akkor nem lesz jó a kenyér.


A receptet beküldte: Katoca5


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Jól sikerült kenyerem » Gyümölcskenyér (Uruguay) » Olasz kenyérsaláta » Köményes-rozsos kenyér
» Könnyű "vollkorn" kenyér » Olivabogyós kenyér » Bundáskenyér (máshogy) » Mézes-diós kenyér
» Teljes kiőrlésű pizza » Habkenyér » 5 lisztes kenyér » Rakott kenyér
» Kenyér sütőtálban » Almás püspökkenyér » Gombás töltött kenyér » Sonkás bundás kenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.