Tutireceptek.hu fejléc

Thönkölybúza kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
40 dkg tönkölybúza liszt/fehér/
10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
10 dkg zabpehelyliszt
2 púpozott evőkanál zabkorpa
3.5 dl víz
4 teáskanál/ csapott/ só
2 teáskanál cukor
1.5 evőkanál étolaj
2 teáskanál porélesztő/dr.Oetker vált be leginkább/
1/2 citrom leve/ez kb.2 evőkanál/
1 közepes főtt burgonya a levével együtt
szezámmag

Elkészítés:
Egy burgonyát lereszelek almareszelőn,1 kávéskanál sóval,2 dl vízben megfőzöm.Hagyom kicsit hűlni.
A kelesztőtálba először a folyadék kerül.A 3.5 dl.mennyiségű vízbe beszámítom a burgonyát a levével is.
Ebbe kerül még a maradék só, a cukor,étolaj,citromlé.
Beleszórom az összekevert 3 féle lisztet a korpával,de előtte mindenképpen átszitálom.A tetejébe mélyedést csinálok, ebbe szórom az élesztőt,majd liszttel betakargatom.Jól összegyúrom .
Ha túl lágy, akkor pedig ugyanígy lisztet szórjunk rá,kb.1 kanállal.
Ismét elkezdjük dagasztani,1-2 órát pihentetem,megkenem a tetejét tojással,ezután meg szoktam szórni alaposan szezámmaggal,ilyenkor szépen megpirul a teteje.
Fórró sütőben 5 percig max. fokozaton sütöm,aztán takaréklángon 50-60 percet.


A receptet beküldte: Teráz


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tönköly félbarna kenyér » Joghurtos tönkölykenyér » Kenyérben sült sonka » Tojáskrém kenyérre
» Sós kenyértorta » Hamis csokoládékenyér » Kenyér » Liliom kenyér
» Finom müzlikenyér » Zsúrkenyér » Gyors kenyér » Kakaós Csiga kenyérsűtőben
» Kefíres kenyér » Szentjánoskenyér süti » Parasztkenyér » Alap fehér kenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.