Tutireceptek.hu fejléc

Toroskáposzta -savanyú káposztából- recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
80 dg kocsonyahús
10 dg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál piros paprika
1 kg savanyú káposzta
30 dg füstölt oldalas (nem feltétlenül)
2 dl tejföl
1 kiskanál (púposan) liszt
Ha meg disznóöléskor készül, leeső húsdarabok, májdarabok
Só Ízlés szerint

Elkészítés:
Savanyú káposztából
Toroskáposzta

Régi magyar étel a toros káposzta, többnyire disznóöléskor főzik. 80 dkg kocsonyahúst (fejet, farkot, lábat) vásárolunk hozzá, de kérjük meg a hentest, hogy bárddal vágja darabokra. Otthon aztán alaposan megtisztítjuk, meleg vízzel alaposan ledörzsöljük. 10 dkg füstölt szalonnát vékony szeletekre vágunk, az egyik oldalukat becakkozzuk, és ropogósra sütve, a pörcöt kiszedjük, félretesz-szük. Egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát a szalonnazsíron megpirí-tunk, a húsdarabokat átsütjük rajta, majd evőkanálnyi pirospaprikával megszór-juk, és egy kiló kinyomkodott – ha kell átmosott – savanyú káposztát adunk hoz-zá. Egy kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús puha nem lesz. (Főzhetünk bele még 30 dkg ugyan-csak feldarabolt oldalast is.) Végül két deci tejfölt egy púpozott kiskanál liszttel simára keverünk, és ezzel sűrítjük be a toros káposztát. A tálon a tetejére a szalonnapörc kerül. (Faluhelyen disznóöléskor a vágás során leeső hús- meg májdarabkák is a toroskáposztába kerülnek.) Minél többször melegítjük fel, annál jobb.

Tanácsok:
Az elkészítési idő attól függ, mennyi idő alatt puhul meg a hús.
Kalória tartalma, az bizony van, zsírtartalma is, szénhidrát viszont kevés.
Ugyanakkor nagyon finom tud lenni, elrontani sem lehet, csak egy módon, ha nem puha a hús benne.


A receptet beküldte: naftalin358


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Édes-savanyú burgonya » Gyors édes-savanyú saláta » Toroskáposzta » Édes-savanyú tofu
» Edes-savanyu pulykamell » Édes-savanyú tésztasaláta » Alföldi toroskáposzta 1. » Édes-savanyú kacsamell
» Kínai erős-savanyú leves » Toroskáposzta egyszerűen » Édes-savanyú csirkemáj » Édes-savanyú sertéscsíkok
» Alföldi toroskáposzta » Édes-savanyú hússaláta » Édes-savanyú káposzta » Édes-savanyú csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.