| Vaniliahabos mákos szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 125 g liszt 30 g cukor kb. 80 ml tej 10 g élesztő 30 g puha vaj 1 csipet só Máktöltelékhez: 250 g darált mák 750 ml tej 180 g cukor 1 cs vaníliás pudingpor 5 ek búzadara 3 ek házi vaníliás cukor 125 g vaj 1 bio citrom héja és leve Krémhez: 250 ml tej 60 g vaj 30 g vaníliás pudingpor 2 ek cukor 2 tanyasi v. bio tojás Elkészítés: A tésztához felfuttatjuk az élesztőt úgy, hogy az összes cukrot az élesztőhöz adjuk, hozzáöntjük kb. felét a megmelegített tejnek, némi lisztet is belekeverünk, elkeverjük, és hagyjuk, míg szépen feljön. Ezután összedolgozzuk a többi tészta hozzávalóval. Viszonylag lágy tésztát kapunk, duplájára kelesztjük, kb egy óra alatt. Ezalatt elkészítjük a mákkrémet. Egy nagyobb edényben kb 600 ml tejet felteszünk forrni a vajjal és a fele mennyiségű cukorral. A vaniliás pudingporhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folyamatosan keverve beletesszük a búzadarát, és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a darált mákot. Tovább ízesítjük a citrom lereszelt héjával, és kinyomott levével. Időnként keverjük meg, hogy valamelyest kihűljön. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagra, és sütőpapírral bélelt magasfalú tepsibe fektetjük. A papírt az oldalakon akár hagyjuk is meg, mert megmagasodik sülés közben a süti. A máktölteléket rásimítjuk a tésztára. Végül elkészítjük a vaníliahabot. A tejből, vajból, cukorból, és a vaniliás pudingporból az előzőhöz hasonló módon pudingot készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat belekeverjük a pudingba. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a pudingba. Rásimítjuk óvatosan a máktöltelékre. Előmelegített sütőben, kb 45 perc alatt készre sütjük. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |