Tutireceptek.hu fejléc

Almás pite, ahogy a Nagyim készíti recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez

2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel ( ez lesz a süti alja),
míg a másik cipó egy kicsivel kissebb ( ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van több tészta, rajta a dús töltelék, majd majd a tetején a leheletvékony tésztaréteg következik. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával megszórom. A sütőt 200°C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztet deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is ,,tapsikolom" Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján ( ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaniliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik amásodiktésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybevenni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszúrkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult ( tűpróba). Ha kihült, szeletelhető.

(Aki a cukrozott tetővel szereti, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihült, szórja meg vaniliás porcukorral.)

Tanácsok:
Ezt az almás pite receptet a Nagyimtól tanultam, szerintem kategóriájában a legfinomabb. Legalábbis eddig még mindig nagy sikert arattam vele, különösen a páromnál, aki nagyon szereti a szaftos sütiket. Na ez a recept pont ilyen: szaftos, nem túl édes. Én a reszelt alma mellett még magozott meggyel is meg szoktam szórni, de a fent közölt receptben most az almáé a főszerep.

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: kkelly


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Andi almás-diós pitéje » Almás hús » Mákos-almás kölessüti » Almás lepény
» Ausztrál almás piskóta » Almas-morzsas suti » Habos-almás sütemény » Gyors reform almás
» Gesztenyés almás lepény » Zsámboki lakodalmas » Almás trifle » Almáscsók+4db
» Egyszerű almás desszert » Sütés nélküli almás torta » Almás süti Csöpitől » Almás töltött virsli


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.