| Az én töltött káposztám - római tálban receptEgytálételek Hozzávalók: 1,2 kg savanyú káposzta 80 dkg sertéscomb 6 szelet rövidkaraj 1 szál házi- v. parasztkolbász 8 dkg kolozsvári szalonna 8 dkg rizs 1 tojás 2 fej vöröshagyma olaj só 3 tk. fűszerpaprika 2 gerezd fokhagyma fehérbors majoranna ételízesítő Elkészítés: A rizst kevés olajon megpirítjuk, és csak annyi vízzel engedjük fel, amennyi a rizs térfogata volt. Kevés sóval, fedő alatt addig pároljuk, míg leve elfő. A káposztát leöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és – attól függően, mennyire savanyú – 10-20 percig áztatjuk, majd kicsavarjuk. A cseréptálat fedelével együtt fél órára tiszta hideg vízbe áztatjuk. A finomra vágott vöröshagymát olajban kicsit megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát, majd 1 evőkanál vizet. Elfelezzük. A káposztát a hagyma egyik feléhez tesszük, elkeverjük, sózzuk, majd – mindig csak nagyon kevés vizet öntve alá – fedő alatt 15-20 percig pároljuk. A ledarált húshoz hozzátesszük a kihűlt rizst, a hagyma másik felét, a kis kockákra vágott szalonnát, a tojást, sót, fokhagymát, fehérborsot, majorannát, s mindezt jól összegyúrjuk. A megpárolt káposzta kb. egyharmadát a cserépedény aljára terítjük. A húsmasszából 9 db hosszúkás gombócot formálunk, mindegyiket bevonjuk egy kevés káposztával, és a cserépedénybe egymás mellé lerakjuk. A kolbászt kisebb darabokra vágjuk, bevagdossuk és a töltelékek közé tesszük. A megmaradt káposztát a töltelékekre rétegezzük, majd az egészet 1 dl vízzel meglocsoljuk. A karajszeleteket kissé kiverjük, kevés ételízesítővel mindkét oldalukat megszórjuk és a káposzta tetejére rakosgatjuk. Kevés olajjal egyenletesen meglocsoljuk, majd a tálra a tetőt rátesszük. Hideg sütőben kezdjük sütni, 5 percenként kissé feljebb véve a lángot. Ha már jól bemelegedett, takaréklángon legalább 1 órán keresztül sütjük. Tejföllel tálaljuk. Tanácsok: Nagyon finom és laktató! Sokkal finomabb így, mint főzve. Jó vendégváró, előre összerakható és már csak sütni kell. A töltött káposztát esetleg nem kedvelők pedig ehetik a tetején szépen megpirult hússzeleteket. A receptet beküldte: Lilly1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |