| Égerszegi csülkös körömpörkölt receptEgytálételek Hozzávalók: 2 darab sertésköröm,1 db hátsó csülök, 3 evőkanál sertészsír, 3 db közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 db közepes paradicsom, 2 db zöld-csípős paprika, 2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika, 1 kávéskanál egész köménymag, só és őrölt fekete bors ízlés szerint. Elkészítés: A körmöket hosszában kettévágjuk, a csülköket kb. 3 centis karikára fűrészeljük, majd alaposan megmossuk a húsokat. Egy nagy vasbográcsba – vagy vaslábosba – disznózsírt teszünk, amin üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott körmöt és a csülköt. Ezután együtt pirítjuk tovább, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, megsózzuk, megszórjuk az őrölt paprikával, a köménnyel, és aláöntünk annyi vizet, amennyi ellepi az egészet. Végül rádobjuk a zöld csípős paprikákat egészben. Jól összekeverjük, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük közel három órám át. Közben néha megmozgatjuk, megrázogatjuk a bográcsot, de nem kevergetjük. Ha szükséges pótoljuk az elforrt levet. Főzés közben is megkóstolgatjuk és ha szükséges ízesítjük. Lényeges, hogy a pörkölt leve ízletes, ragacsos lett, a csontokról leváljon a hús, ésa bőr is. Köretet is készíthetünk hozzá, de friss kenyérrel és kovászos uborkával is kiváló. Pincehideg vörösbor illik hozzá. Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |