Tutireceptek.hu fejléc

Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Hozzávalók a csirkéhez:

(3-4 személynek)



2 közepes fej hagyma (nálam most éppen lila), finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

3-4cm friss, hámozott gyömbér, reszelve

1 ek nádcukor (eeredetileg méz)

2 db nagy csirkemell (azaz 4 db fél, kb 1 kg), filézve, egyben

1-2 ek őrölt római kömény

só, bors

olívaolaj

2-3 fahéjrúd (én kb 2 db 7 cm hosszú, kövér darabot használtam)

kb. 150-200 ml hús alaplé

1 marék korianderzöld, finomra aprítva



Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte


Hozzávalók:



6 db szép körte
1/4 cup mazsola megmosva, áztatva (opcionális)
1/2 cup kenyérmorzsa
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
100g blansírozott mandula
1 kis marék petrezselyem
só, bors
¼ cup húslé (vagy kevés olívaolaj)

Elkészítés:
Csirke elkészítése:



A csirkemelleket bedörzsölöm egy-egy bő csipet őrölt köménnyel, sóval, borssal.
Kb 3 ek., közepes hőmérsékleten felhevített olajra dobom a fahéjdarabokat, majd ebben pirítom át a húst.
Ha minden oldala jól átsült a csirkének, kivesszük a tálból. (kb. 5-7 perc)
Öntök a serpenyőbe még egy kevés olajat, és a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítani kezdem. Ha a hagyma kezd megpuhulni, hozzáadom a nádcukrot is.
Kb még egy percig pirítom, majd visszateszem a csirkehúst a serpenyőbe, jól átforgatom.
Hozzáadom a húslét (először csak 150 ml, ha útközben elfőne, akkor pótoljuk a végén), és fedő alatt, kb. 25-35 perc alatt puhára főzöm (ha túl leves lenne a szósz, utolsó pár percben fedő nélkül)
Míg a csirke fő, a körtéket félbe vágom, gyümölcsvájóval kibelezem. A körték kivájt húsát félidőben a húshoz adom.
Ha kész a csirke, egy marék finomra aprított korianderrel ízesítem. (ha kell, sózom)



Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte
Elkészítés:



A mandulát megpirítom, majd robotépben finomra darálom. Hozzáadom a fokhagymát is, majd a zsemlemorzsát, legvégén a húslét (vagy olívaolajat), és szükség esetén kevés sót.
A finomra vágott petrezselymet (ill az opcionális mazsolát) ebbe a kész masszába keverem bele.
A körtéket félbe vágom, kibelezem (a körtehúst a húshoz adom).
Serpenyőben vajat olvasztok (közepesen erős fokozat), és a körtéket fejjel lefelé fektetve, pár perc alatt aranyos színűre pirítom.
Egy tűzálló tálat kivajazok, ráültetem a körtéket, immáron hassal felfelé, és a mélyedésekbe kanalazom a mandulás tölteléket.
A körtekosarakra egy-egy kis darab vajat is ültetek, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt, a körte fajtájának és egyéni ízlésnek megfelelő puhaságúra sütöm (utolsó pár percben a tetejét még pirítom egy picit).


A receptet beküldte: mese


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csirke carbonara » Baconos-fűszeres tészta » Rizses csirke » Barnasörös csirkeragu
» Brazil csirke » Kínai csirkés üvegtészta » Sajtpaplanos csirkemell » Tepsiben sütött csirkecomb
» Hagymás-gombás csirkemáj » Gombával töltött tök » Csirkehúsos torta » Rakott hagymás csirke
» Indiai csirke » Ananászos currys csirke » Cukkinis csirkeszeletek » Töltött, göngyölt karaj


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.