| Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók 8 személyre: 15 dkg zabpehely 6 dl tej 5 dkg vaj 3 db tojás 5 dkg barnacukor 3 dkg mazsola 2 evőkanál méz csipetnyi Bourbon vanília őrlemény (bio) csipetnyi fahéj (bio) csipetnyi gyömbér (bio) zabpehely liszt A mártáshoz: 50 dkg eper 5 dkg barnacukor 3 dkg vaj 1 evőkanál balzsamecet kis csokor friss mentalevél Elkészítés: A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítom, pár perc múlva hozzáadom a cukor felét, ezzel is pirítom egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre, majd felöntöm a forró tejjel, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd lekapcsolom, és fedő alatt hagyom hűlni. A pitesütőt kivajazom és kiszórom zabpehelyliszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverem. Hozzákeverem a megfőtt zabpehelyhez, majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze. Majd 25-30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A sütőben hagyom langyosra hűlni. Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedelem. Serpenyőbe teszem a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítom, hozzáadom a gyümölcsöt, átforgatom, majd rálocsolom a balzsamecetet, és 1-2 perc alatt összeforralom. Majd tálaláskor megszórom friss, apróra vágott mentával. Miután kihűlt, a zabpehelytorta mellé tálalom. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |