Tutireceptek.hu fejléc

Gyömbéres libamell recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
2 kicsontozott, bőrős libamell (80 dkg)
40-40 dkg karfiol és brokkoli
2 kis fej hagyma
fél kávéskanál őrölt gyömbér
3+2 evőkanál olaj
1+2+ fél dl száraz, testes vörösbor
1 babérlevél
25 dkg kerek szemű rizs
1 csapott mokkáskanál kurkuma
5 dl húsleves (kockából)
1 evőkanál csipkebogyó- vagy ribizlilekvár
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 paradicsom
2 szál petrezselyem

Elkészítés:
A libamelleket kettévágjuk, gondosan eltávolítunk róluk minden tok és tollmaradványt, majd leöblítjük, lecsepegtetjük, és gyengén besózzuk őket. A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk. A hagymákat megtisztítjuk, az egyiket apróra felkockázzuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
A fél mellek bőrét bekockázzuk, mindkét oldalukat meghintjük (frissen) őrölt borssal és gyömbérrel. A sütőbe is betehető edényben felforrósítunk 3 evőkanál olajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, mindkét oldalukon 5-5 percig pirítjuk. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (35-40 perc), majd fedetlenül pirosra sütjük (további 10-15 perc). Közben a körethez a karfiolt és a brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejet, a babérlevelet (hogy ne „illatosítsa” be annyira a lakást), és fedő alatt puhára főzzük, majd melegen tartjuk. Tűzálló edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a felkockázott hagymát. Rádobjuk a rizst, elkeverjük a kurkumával, felöntjük a húslevessel, aztán lefedjük, és a sütőben, a hús alá helyezett rácsra téve (vagy mikróban) 20-25 percig, puhára pároljuk. Melegen tartjuk. A pecsenyealjat lezsírozzuk, kisebb edénybe szűrjük, hozzáadjuk a lekvárt és 2 dl bort, majd erős tűzön a felére beforraljuk. Elkeverjük a maradék fél dl borban az étkezési keményítőt, végül 1 csipet sóval, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal a mártásba öntjük, és éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc). A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, a leszűrt karfiollal és brokkolival, valamint a rizzsel körítve tálaljuk. Paradicsommal, petrezselyemlevélkékkel díszíthetjük. A mártást külön csészében kínáljuk hozzá.
Lajos Mari receptje


A receptet beküldte: csorieva


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gyömbéres eperdzsem » Gyömbéres juhtúró » Gyömbéres szelet » Fokhagymás vadlibamell
» Ananászos-gyömbéres puncs » Gyömbéres zablinzer » Szójás-gyömbéres öntet » Gyömbéres csodaital
» Gyömbéres-fahéjas máj » Svéd gyömbéres keksz » Gyömbéres Kalács » Gyömbéres sárgabarackdzsem
» Gyömbéres szőlőlé » Gyömbéres-lencsés egytál » Gyömbéres körtés turmix » Gyömbéres sárgadinnyeleves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.