Tutireceptek.hu fejléc

Gyöméfokcsime (gyömbéres-mézes-fokhagymás csirkemell) recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
gyömbér (por alakos jellegű),
fokhagyma (6-7 közepes gerezd),
méz,
só,
és a legfontosabb: filézett csirkemell,
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csirkemelleket megtisztítom a hártyáiktól. A fokhagymagerezdeket hosszában félbevágom, a mézet a sót és a gyömbérport egy tálkában alaposan összekeverem (kb. 6-8ek mézet, egy teáskanál sót-de ízlés szerint mehet kevesebb, és egy fél csomag gyömbérport). Kezembe veszek egy hosszú hegyes, éles kiskést és az egyik csirkemellbe beleszúrok oldalról. A kés mellett egy kiskanál segítségével betömök-folyatok a mézes keverékből a résbe, majd egy fél gerezd fokhagymát is bedugok. A kést kihúzom, és még pár helyen megtömöm a csirkemellet. Mikor végeztem kevés olajat forrósítok lefedhető serpenyőben, és belehelyezem a csirkemelleket. Kicsit "megfogatom" mindkét oldalukat. Közben a maradék mézes keverékhez langyos vizet adok és összekeverem. Miután a csirkemellek kis kérget kaptak, hozzájuk öntöm. Lefedve készre párolom,ha elfogy a víz idő előtt, utána töltöm. Mikor pont jó a husi, leveszem a fedőt, gyorsan nagy lángon megpirítom-a méztől szép barnapirosak lesznek (nem égetem). Ha megpárolódott a husi, de túl sok még alatta a lé, nem lehet még pirítani, leöntöm azt a mézestálkába. Kidobni nem kell, ha a husi kész, kiszedem egy tányérra, a serpenyőbe mehet a lé, kis apróra vágott fokhagymát és egy-másfél deci fehérbort kap, attól szép mártásosra sűrűsödik kb. 3perc alatt.

Tanácsok:
Lehet csontos csirkemellel is készíteni, sőt a bőre is maradhat, szép pirosropogósra lehet sütni, csak nálunk egyik sem kedvelt-se csont, se bőr.
A husi mellé is lehet még fokhagymát rakni, aprítva, de ne a forró olajba tegyük, mert megkeseredhet.
A sót nem muszály a mártásba tenni, be lehet dörzsölni a csirkét is vele akár-de még "tömés" előtt ajánlott.
A mézes keveréket egy kilyukasztott sarkú zacskóba is lehet tölteni, így nem leszünk halál ragacsosak, de könyörgöm, gyerekkorom óta a homokozó és a konyha az a hely, ahol maszatolhatok :)

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: futrinka


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tahiti csirkemell » Húsvéti töltött csirkemell » Chilis csirkemell csíkok » Sajtos gombás csirkemell
» Rakott csirkemell gombával » Majoránnás csirkemellfilé » Gyros tál csirkemellből » Kertvégi csirkemell
» Tejszínes csirkemellfilé » Sűtőtökös csirkemell » Chilis-szójás csirkemell » Csirkemell tésztában
» Csirkemell pehelybundában » Tejszínes csirkemell ragu » Natúr sült csirkemell » Sajtban sült csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.