Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Hagyományos, egyszerű házi kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg friss, vagy ennek megfelelő (ált. egy csomag) szárított élesztő
1 csapott ek. só
kb. 5 dl víz (télen langyos, nyáron hideg)

Elkészítés:
40 dkg lisztben alaposan elkeverjük az élesztőt (a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani), majd 3 dl vízzel elkeverjük, a masszát letakarva hagyjuk állni egy éjszakán át, vagy 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. Ez a kovász.

8-12 óra múlva a kovászhoz adjuk a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan kidagasztjuk a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztjuk, annál jobb minőségű lesz a kenyér. Ezután jó kétszeresére kelesztjük a tésztát. Finoman átgyúrjuk, kétfelé vesszük, cipókat gömbölyítünk belőlük, és ismét majdnem kétszeresükre kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt, és a cipókat addig sütjük magas hőfokon, amíg ropogós pirosak nem lesznek, aljukat és tetejüket megütögetve pedig kongó hangot hallatnak.

Tanácsok:
Kenyérsütéshez legjobb a BL80-as liszt, de megfelel a BL 65-ös, sőt, a finomliszt is, ha az utóbbihoz kg-onként egy púpozott ek. sikért is adunk. A rétesliszt annak ellenére, hogy sok receptben ajánlják, kenyérsütéshez nálam egyáltalán nem vált be, ezért nem is ajánlom. Ha részben teljes kiőrlésű lisztet is akarunk használni, azt mindig a kovászhoz számítsuk (pl. ha 40 dkg teljesőrlésű vagy rozsliszt és 60 dkg fehér liszt keverékéből akarunk sütni, akkor a teljesőrlésűből készítsük a kovászt) így jobban kel a tészta, és még zamatosabb lesz. Sok teljesőrlésű liszt használatakor valamivel több vizet kell használni, rozsliszt használatakor a kovászt is kelesszük valamivel tovább.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Dolgozó nő kenyere II. » Egyszerű tojáskrém » Sós kenyértorta » Cibere leves egyszerüen
» Hagyományos padlizsánkrém » Csorbaleves egyszerüen » Hagyományos, lekváros fánk » Egyszerű házi fehérkenyér
» Lepénykenyér » Zsúrkenyér vendégeknek » Egyszerű túrós sütemény » Fehér gyümölcskenyér
» Nyanyás olaszkenyér » Liliom kenyér » 3 perces egyszerű sütemény » Mézes-diós kenyér


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.