| Kakaós csiga, vagy kakaós kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg finomliszt 1 dkg élesztő (1 tk. porélesztő) 2 dkg cukor + 1 cs. vaníliás cukor csipet só 1 tojássárgája 1,8 dl tej 4 dkg vaj Töltelék: 5 dkg vaj 3 púpozott ek. cukor 3 csapott ek. sötét kakaó csipet só, ízlés szerint kiskanál vaníliás cukor + 1 dl vaníliás cukorral ízesített tej, esetleg a tetejére cukor Elkészítés: 8 dkg lisztből, élesztőből, a cukor feléből és 0,8 dl langyos tejből kovászt készítünk. Amikor már habos, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a vaj kivételével. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amikor már szálas, hozzáadjuk a megolvasztott, langyosra hűlt vajat is, ezzel is alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztát. A megkelt tésztát lisztezett deszkára húzzuk, ellapítjuk, és kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. Egyenletesen meglocsoljuk az 5 dkg olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukorral kevert kakaóval. A keskenyebbik oldalán kezdve feltekerjük, és ujjnyi vastag csigákra felszeleteljük. KIsebb méretű, sütőpapírral oldalán is kibélelt tepsibe fektetjük a csigákat, és kb. 30 percig pihentetjük. A csigák a tepsiben összenőnek kelés közben. Ha édesebben szerejük, a csigák tetejét még sütés előtt megszórhatjuk kristálycukorral. A még hideg sütőbe toljuk a tepsit, majd a sütőt begyújtjuk, és a szokásos módon sütjük a tésztát. Amikor már majdnem elkezd színesedni a teteje, az 1 dl, vaníliás cukorral édesített forró tejjel egyenletesen meglocsoljuk a tésztát, és a sütőbe visszatolva készre (világos rózsaszínre) sütjük. Tanácsok: A kakaós kalács hasonlóan készül azzal a különbséggel, hogy a tésztát kb. 0,5 dl-vel több tejjel dagasztjuk be, és a lágy tésztát vastagabbra nyújtjuk, töltés, feltekerés után egészben tesszük a tepsire, tetejét sütés előtt és sütés közben még egyszer-kétszer megkenjük a maradék 0,5 dl édes tejjel, így sütjük világos rózsaszínre, kihűlés után szeleteljük. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |