Tutireceptek.hu fejléc

Könnyű, puha rozsos kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
25 dkg teljesőrlésű rozsliszt
1 csomag porélesztő, vagy 2,5 dkg friss élesztő
ezeket egy nagy tálban összekeverjük annyi langyos vízzel, hogy galuska-tészta szerű legyen, és 8-12 órán át állni hagyjuk.

75 dkg sima liszt
1 csapott ek. só
1 tk. méz/cukor
egy púpozott tk. sikér
1 ek. 5%-os ecet, vagy citromlé
5 dkg olvasztott margarin, vaj, esetleg házi disznózsír
langyos víz

Elkészítés:
Az érett állapotú kovászhoz adjuk a maradék hozzávalókat, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Bő kétszeresére kelesztjük, finoman átgyúrjuk, két cipóra osztjuk, és ismét kelesztjük, amíg majdnem kétszeresükre kelnek a cipók. Hideg sütőben kezdjük el sütni, ha a ropogósabb héjú kenyeret szeretjük, tegyünk a sütő aljába egy kis vízzel teli edénykét. Nagyon finom, ha tejföllel elkevert tojással kenjük meg a cipók tetejét, de "csupaszon" sem fognak ránkszáradni:)Ahol kevés kenyér fogy, érdemes először féladagból készíteni.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Sonkás rakott kenyér » Rozmaringos ünnepi kenyér » Kenyér sütőben » Lászlókenyér(Vaszilopita)
» Rakott kenyér » Sajtos rakott kenyér » Fokhagymás pizzakenyér » Kakaós Csiga kenyérsűtőben
» Almakenyér » Karácsonyi gyümölcskenyér » Sajtos kenyérleves » Annus püspökkenyere
» Szögletes kenyér » Tojásos húskenyér » Gyümölcskenyér (Uruguay) » Pille könnyű tökleves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.