| Könnyű, puha rozsos kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 25 dkg teljesőrlésű rozsliszt 1 csomag porélesztő, vagy 2,5 dkg friss élesztő ezeket egy nagy tálban összekeverjük annyi langyos vízzel, hogy galuska-tészta szerű legyen, és 8-12 órán át állni hagyjuk. 75 dkg sima liszt 1 csapott ek. só 1 tk. méz/cukor egy púpozott tk. sikér 1 ek. 5%-os ecet, vagy citromlé 5 dkg olvasztott margarin, vaj, esetleg házi disznózsír langyos víz Elkészítés: Az érett állapotú kovászhoz adjuk a maradék hozzávalókat, és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Bő kétszeresére kelesztjük, finoman átgyúrjuk, két cipóra osztjuk, és ismét kelesztjük, amíg majdnem kétszeresükre kelnek a cipók. Hideg sütőben kezdjük el sütni, ha a ropogósabb héjú kenyeret szeretjük, tegyünk a sütő aljába egy kis vízzel teli edénykét. Nagyon finom, ha tejföllel elkevert tojással kenjük meg a cipók tetejét, de "csupaszon" sem fognak ránkszáradni:)Ahol kevés kenyér fogy, érdemes először féladagból készíteni. A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |