Tutireceptek.hu fejléc

Krumpliskenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
3 cipóhoz
1/2 kg burgonya
2 tasak szárított élesztő
1 kg finomliszt
1 evőkanál finom tengeri só

kevés liszt a tészta gyúrásához
kevés olívaolaj a keverőtál kikenéséhez

Elkészítés:
A burgonyát héjasan, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és a főzővízéből félreteszünk 1/2 liternyit. Megvárjuk, amíg a burgonya és a főzővíz is langyosra hűl.
A langyos burgonyát meghámozzuk és krumplinyomóval pépesre törjük.
Az élesztőt hozzákeverjük a langyos főzővíz feléhez, és miután pár perc alatt felhabosodott, elkészítjük a tésztát.
A lisztet, az áttört burgonyát és a sót beletesszük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a langyos főzővíz másik felét és kezünkkel elkezdjük tésztává gyúrni az egészet. Amikor összeállt, akkor vagy kézzel dagasztjuk tovább, vagy dagasztókarú robotgéppel. Akkor lesz kész, ha már ruganyos, fényes és enyhén foszlós. Ez kézzel kb. 10 percig tart, géppel pedig 7-8 percig. Ha túl vizesnek érezzük, adjunk hozzá apránként kevés lisztet, ha viszont túl keménynek, akkor néhány evőkanálnyi langyos vizet.
Az elkészített tésztát beleforgatjuk egy vékonyan kiolajozott keverőtálba, hogy felülete mindenhol fényes legyen. Így a kelesztés alatt nem szárad majd ki. Ezután letakarjuk konyharuhával, és kb. 1 órán át pihentetjük meleg helyen, amíg a duplájára nem dagad. Ez az első kelesztés.
A duplájára kelt tésztát enyhén lisztes deszkán gyorsan átgyúrjuk, 3 egyforma, kicsit lapos cipókat formázunk belőle. Ezután letakarjuk őket konyharuhával, és hagyjuk, hogy meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájukra dagadjanak. Ez a második kelesztés.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, (gázsütőn 6-os fokozat). A cipókat sütőpapírral bevont tepsibe tesszük és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor vannak készen, ha a héjuk sötétbarna, az aljuk pedig ütögetésre üreges kongó hangot ad.

Tanácsok:
Ha nem akarunk rögtön 3 kenyeret sütni, akkor a megformázott tésztacipókat a második kelesztés előtt le is fagyaszthatjuk. Sütés előtt a cipókat szobahőmérsékleten felengedjük, majd megvárjuk, hogy kétszeresükre duzzadjanak. Ezután ugyanúgy járunk el, mintha frissiben készítettük volna őket.


A receptet beküldte: kiss67


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Hagymás pite » Házi magvas zsemle » Toszkán kenyérsaláta másként » Görög lepény
» Mandulás-csokis keksz » Gyors házi vajas kiskifli » Húsos krémes rétes » Lusta lángos a hűtőből
» Medvehagymás-sajtos kalács » 5 lisztes kenyér » Fehér kenyér » Kapros kenyérlángos
» Ír szódakenyér » Kovászos kenyér egyszerűen » Kukoricadaras kenyer » Egyszerű sajtos bundáskenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.