Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Lavas (Ősi örmény kenyér) recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
210 dkg búzaliszt,60 dkg Graham liszt,15 dkg búzacsíra,15 dkg cukor,30 dkg vaj,12 dkg friss élesztő,30 dkg szezámmag,3 tojás,3 dkg só,6-9 dl víz.

Elkészítés:
Lanagyos,cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt,és hagyjuk megkelni.A lisztet,a búzacsírát,a vajat jól összkeverjük,majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt,sót.Annyi vizet (langyos)adunk hozzá,hogy jó,kemény,nyújtható tésztát kapjunk.Az egészet lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk,amíg a tészta sima és fényes nem lesz.Ha ragad a tészta,szórjuk meg liszttel.Ezután a tésztát zsírozott tálba helyezzük és a tetejét is megzsírozzuk.Letakarjuk és 1,5 órán át kelesztjük.Miután a tészta megkelt,lisztezett gyúródeszkára borítjuk.Átgyúrjuk és 30-32 darabra vágjuk.
Kis ciókat formázunk belőle,45 percig letakarva kelesztjük.Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat néhány cm vékonyságúra nyújtjuk,zsírozott sütőlapra helyezzük,felvert tojással megkenjük és beszórjuk szezámmaggal.Előmelegített,közepesen meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.Akkor jó a kenyér,ha felpuffadt.

Tanácsok:
Nagyon kellemes ízű,különleges kenyér.

Elkészítési idő: 80 perc

A receptet beküldte: PIROS35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kenyérpótló » Krumplis kenyérlángos » Egyszerű kenyérsaláta » Cserepes kenyér
» Lenmagos, gépi kenyerem » Drezdai püspökkenyér » Sütőtökkenyér(másképpen) » Püspökkenyér Iza módra
» Kenyér alaprecept » Bundás kenyér zsír nélkül » Durumkenyér » Olcsó püspökkenyér
» Rozspelyhes barna kenyér » Almás gyümölcskenyér » Zsemlekenyér » Fehér gyümölcskenyér


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.