Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Levendulatorta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához:

5 db tojás, 3/4 pohár cukor,3/4 pohár extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 1 pohár liszt, csipetnyi só (1 pohár űrmértéke 250 ml)

Levendulakrémhez:

fél pohár cukor, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 db citrom leve, 2 db narancs leve, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaj, 3 dl tejszín, 3 evőkanál méz, 5-6 ág levendulavirág

Elkészítés:
A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, öntsünk hozzá fél pohárnyi cukrot, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Tegyük hozzá a citrom lereszelt héját, pár ág levendulavirágot, a citromlevet, az olívaolajat és keverjük hozzá a lisztet is.

Egy másik keverőtálba öntsük a tojások fehérjét, tegyük hozzá a csipetnyi sót, majd kezdjük el felverni kemény habbá. Ha már a fehérje habosodik, kis sugárban öntsük hozzá a maradék negyed pohárnyi cukrot, majd verjük addig, míg kemény hab nem lesz belőle.

Óvatosan, több adagban dolgozzuk a tojássárgás masszához, majd öntsük egy közepes méretű kerek vajjal kikent és liszttel meghintett tortaformába.

Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 40-45 percen keresztül.

A töltelékhez keverjük össze egy kis lábasban a cukrot, lisztet, sót, a citrom és narancs levét. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről. Még melegen keverjük hozzá a tojás sárgáját, a citromhéjat és a vajat.

Egy másik kis lábasba öntsük a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mézet, és a letépkedett levendulavirágot, majd kis lángon párszor megkevergetve főzzük öt percig.

A levendulás öntetet kis sugárban, állandóan kevergetve dolgozzuk a citromos krémhez, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé besűrűsödjön.

Vágjuk kétfelé a tortát, majd kenjük meg a levendulás krémmel, tegyük rá a tetejét, és azt is kenjük meg. Szórjunk rá levendulavirágokat, majd porcukorral hintsük meg.

Ha a krémünk túl folyósra sikerülne, akkor ne kenjük meg vele a tortát, inkább a cikkre felvágott tésztát csorgassuk meg a levendulás krémmel, majd szórjuk meg a lila virágokkal.


A receptet beküldte: Bévi48


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Aszaltszilvás túrós rétes » Sárgabarackos sütemény » Reszelt süti » Nustángli
» Jaffa torta » Kevert (kefíres) sütemény » Mézes rebarbaratorta » Banángolyók
» Raffaello 2. » Banános Puffancs » Alj nélküli túrós lepény » Babapiskótás 2
» Kosárka 2. » Lekváros kifli » Almás és túrós pite » Gyümölcsös mousse


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.