Tutireceptek.hu fejléc

Majonézes céklasaláta formában dermesztve recept

Kategória:
 Saláták, öntetek

Hozzávalók:
60 dkg cékla
5 db ecetes csemegeuborka
2 nagyobb savanykás alma
2 dl majonéz
2 dl tejföl
só, bors
1 citrom leve
1,5 dl víz
20 g zselatin

A díszítéshez:
5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém
1 nagy csokor petrezselyemzöld
6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)

Elkészítés:
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük a díszítéshez.
A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk, a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így gyengíti az ízét.

A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni. Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy túlnyúljon az oldalán körben.
A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és őzgerinc formába öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.
Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet teszünk.

Tanácsok:
A megszokott céklasaláta kicsit különlegesebb módon. Hidegtálakhoz vagy a húsvéti sonka kísérőjeként az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Pirítóssal önálló fogás lehet.

Ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.


A receptet beküldte: cicaaa65


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Majonézes krumpli » Sült céklasaláta » Majonézes padlizsánkrém » Majonézes őszi saláta
» Majonézes cukkínisaláta » Majonézes párizsi » Diós-almás céklasaláta » Céklasaláta főtt céklából
» Gyümölcsös céklasaláta » Rukkolás céklasaláta » Almás céklasaláta 2 » Céklasaláta
» Majonézes káposztasaláta » Majonézes virslisaláta » Friss majonézes saláta » Majonézes zöldborsó


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.