Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Mákos-narancsos zserbó recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához

60 dkg finomliszt
csipetnyi só
30 dkg Rama
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej (kb)
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
8 dkg kristálycukor
A tepsi kikenéséhez

Rama
finomliszt
A töltelékhez

50 dkg jóféle sárgabaracklekvár
45 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ)
1 db narancs reszelt héja
50 dkg jóféle narancslekvár
A mázhoz

15 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.

Tanácsok:
Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Hamis zserbó rolád » Zsermák-mákos zserbó » Zserbó U1 » Mákos-meggyes zserbó
» Zserbógolyó bonbon » Gesztenyés zserbó » Esztergomi almás zserbó » Zserbógolyó
» Mézes zserbó gazdagon » Zserbó kifli » Krémes zserbó » Zserbó bonbon
» Zserbópite csokidarabokkal » Zserbógolyók meggyel » Zseniális zserbó » Zserbó golyók


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.