Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Márványos tetejű süti recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg sütőmargarin
1 cs sütőpor
10 dkg porcukor
1 egész tojás + 1 sárgája
tejföl -amennyit fölvesz (kb. 6 ek)

Karamellkrémhez:
45 dkg cukor
8 dl tej
5-6 ek liszt
15 dkg margarin

Mázhoz:
1 tojásfehérje
10 + 2 dkg porcukor
2 dkg kakaó
3 ek víz

Elkészítés:
Tészta elkészítése:

Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.

Krém elkészítése:

Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassan felengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
Miután alaposan elkevertük, ismét nagy lángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.

Összerakás:

Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
180C-on sütjük.

Tanácsok:
A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható.

Előkészület:30 perc
Sütés:30 perc
Főzés:30 perc

Elkészítési idő: 90 perc

A receptet beküldte: Inns


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Dius-féle Márványos kuglóf » Márványos túrókocka » Márványos gyors piskóta » Márványos tészta
» Márványos süti » Márványos-meggyes süti » Márványos karamellszelet » Márványos mazsolás kuglóf
» Márványos tojás 1-2 » Márványos sült csokitorta » Baby tészta (márványos) » Márványos karamell szelet
» Márványos kuglóf rudival » Márványos kuglóf » Márványos epres kenyér » Márványos szelet


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.