Tutireceptek.hu fejléc

Mexikói tejberizs recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
(12 gombóchoz)

2 l tej
40 dkg nagy szemű rizs
3 l víz
25 dkg tejpor
5,5 dkg kristálycukor+ kevés porcukor
2 rúd fahéj + csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg mazsola
2 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
½ l étolaj
Kevés bogyós gyümölcs (elhagyható)

Elkészítés:
Feltesszük a tejet egy lábosban, és amikor forrni kezd, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük, és 25-30 percig pihentetjük. Addig egy másik edényben felforralhatjuk a 3 liter vizet. Ha már kipihente magát a rizsünk, leszűrjük, a tejet pedig félretesszük. A rizst kis lángon főzzük 15-20 percig, illetve amíg teljesen megpuhul. Megint leszűrjük, hagyjuk hűlni. Addig a félretett tejbe belekeverjük a tejport, hozzáadjuk a kristálycukrot, beletesszük a fahéj rudakat és szép csöndben 40-45 percen keresztül forraljuk, ezalatt rendesen besűrűsödik. Fél szemünk ott legyen, nehogy leégjen. de közben olvasgathatunk is, pláne, ha tovább képeznénk magunkat mexikóiból (Javaslatunk: Ízek és kultúrák: Mexikói konyha lépésről lépésre, HVG kiadó).

Ha besűrűsödött a fűszeres, cukros tej, jöhet bele a mazsola és a rizs is. S most aztán tényleg figyeljünk, mert esetleg feltalálhatunk egy új ételt: az odakozmált hung-mex tejberizst, a tex-mex után szabadon. A lényeg, hogy lassú tűzön, türelmesen, folyamatosan, kavargassuk a holmit,amíg teljesen összesűrűsödik saját magával. Ez beletelhet 35-40 percbe is, az utolsó 15 perc a necces kozmálásilag. De megéri! Mondhatnánk azt is, hogy innentől kezdve már csak hűlnie kell, amire rásegíthetünk újabb keverésekkel (edzésnek sem utolsó ez a sok kavargálás), és ehetjük, de most jön a truváj.12 gombócra osztjuk, formáljuk, felvert tojásba, aztán zsemlemorzsába forgatjuk és bőséges felhevített olajban aranyszínűre sütjük. Nedvszívó papírra tesszük, tálalás előtt megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert porcukorral, és esetleg szem-szájkápráztatásként egy kanálnyi bogyós gyümölcsöt ültetünk mellé (málna, szeder stb., lehet befőtt is).

Tanácsok:
A fahéjat helyettesíthetjük vaníliával,a mazsolát reszelt citromhéjjal – s máris egy újabb fajta sült tejberizst találtunk fel.


A receptet beküldte: Lolita63


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Egzotikus tejberizs » Tejberizses almás rakottas » Mexikói smack leves » Mexikói csirke 2.
» Mexikói rakottas » Mexikói csirkécske » Csokoládés tejberizs » Tejberizs szelet
» Rakott mexikói » Mexikói avokádó saláta » Kefires mexikói leves » Mexikói-chilis pogácsa
» Mexikói lencse » Epres tejberizs » Málnás tejberizstorta » Mexikói tortilla leves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.