Tutireceptek.hu fejléc

Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
(Bevezetés: a "Nyakleves" elnevezés még abból az időszakból származik, amikor még bőséggel és viszonylag olcsón kaphattál a hentesnél BŐRÖS csirkenyakat. Amióta a csirkebőrből parizert készítenek, ennek az alapanyagnak befellegzett. No, gyere be, laza fröccs!!!! Megdícsérlek az engedelmességedért.) A leveshez ezek kellenek:

3/4 kg bőrös csirkenyak, feldarabolva vagy
1-2 pulykanyak a méret függvényében, feldarabolva vagy
2 db csirkefarhát vagy
minimum 3/4 kg húsos karaj- vagy tarjacsont
2 fej vöröshagyma
2 db nagyobb petrezselyem a zöldjével együtt
2 db nagyobb sárgarépa (a zöldje nélkül)
1-1 marék zöldborsó és főtt kukorica
kevés disznózsír vagy étolaj, dinszteléshez
2 dl 20%-os tejföl
1 tojásból nokedlitészta
(és természetesen: laza fröccsnek való bor, ásványvíz, kellő mennyiségben)
------------------------------------------------

Elkészítés:
A zöldségféléket (mármint amelyek ezt a műveletet megkívánják) megtisztítom, a hagymát kockára vágom, a zöldjétől megfosztott petrezselymet és répát felkarikázom. A petrezselyemleveleket durvára vágom, a répaleveleket kidobom.
(Máris kimelegedtem. Hé, laza fröccs! Gyere be! Köszi, kedves vagy!)
A húsnemű anyagot kb. 1 - 1,5 liter vízben fölteszem főni. Sózom, diszkréten borsozom. a főzéshez még optimális esetben is legkevesebb fél óra szükségeltetik.
A zsírozó anyagon folyamatos kavarás mellett elkezdem dinsztelni EGYÜTT a hagymát, a répát és a petrezselymet. Ez durván negyedórát vesz igénybe. Ha közben a természetes leve elfőne, némi vízzel pótolom. Ha megpárolódtak, hozzádobom a zöldborsót, kukoricát és a zöldpetrezselymet. Néhányszor még megkeverem, és leveszem a melegről.
(De szomjas lettem! Hé, laza fröccs! Gyere be!)
A megfőtt húsneműekről lefejtek minden ehetőt, a csontokat kidobom. Az ehető részeket hozzáadom a párolt zöldségekhez, felöntöm a húsok főzőlevével.
Az egészet felforralom.
(Hé, laza fröccs! Gyere be! Ügyes vagy!)
A nokedlitésztát kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatom, majd addig főzöm, ameddig kell!
------------------------------------------------

Tanácsok:
Tálalás:
minden tányérba midenből teszek, húsból, zöldségekből és a léből.
A tetejére ki-ki ízlése szerint tehet tejfölt is. Én csak azzal szeretem!

Jó étvágyat hozzá!
Minden észrevételt és kiegészítést köszönettel fogad:
e sorok írója, Imre
--------
A hozzávalókat a pulykanyakkal kiegészítettem, Loni észrevételére. Köszönet érte!
------------------------------------------------

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: kevés kcal
Szénhidráttartalom: kevés gramm
Zsírtartalom: kevés gramm

A receptet beküldte: szimre


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bundáskenyér-szerintem » Tiramisu nagyi szerint » Szalagos fánk szerintem » Finomfőzelék (szerintem)
» Baklava (szerintem) » Mákos guba szerintem » Virsli kukoricakabátban » Kelkáposzta leves gazdagon
» Csurgatott tojásleves » Táska, vagy batyú, leves » Sárgaborsóleves kolbásszal » Rebarbara krémleves
» Zöldséges gombagulyás » Kukoricás rákleves » Erdei gombaleves » Tegnapi almás lepényem


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.