Tutireceptek.hu fejléc

Nyárias csirkemell paprikás galuskával recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Nyárias csirkemell
1 db csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db sárgarépa
4 közepes db újhagyma (zöldjével együtt)
30 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó, különösen, amikor már nincs friss)
1 közepes db tv paprika
1 közepes db paradicsom (nem fontos lehámozni)
4 gerezd fokhagyma
75 ml napraforgó olaj
1 kávéskanál szárnyas fűszerkeverék
330 g tejföl (1 db nagy, 20 %-os)
6 db lapkasajt (natúr vagy tejszínes)
4 dl főzőtejszín (a sűrűbb fajta)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)

Paprikás galuska
70 dkg finomliszt
só ízlés szerint (csak óvatosan, a többi hozzávaló sósságát is vegyük figyelembe)
1 db tojás
2 kávéskanál gulyáskrém
2 kávéskanál paprikakrém (csemege)
3 dl víz (nem tudom pontosan, amennyit felvesz)

Elkészítés:
Nyárias csirkemell
Egy egész csirkemell filét apró kockákra vágunk, megsózzuk, megborsozzuk - ízlés szerint -, s állni hagyjuk.
Közben egy szál sárgarépát megtisztítunk, vékony gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, 3-4 szál újhagymát - tisztítás után - felaprítunk, kifejtünk 30-40 dkg borsót, megmossuk, 1 zöldpaprikát felaprítunk, 1 paradicsomot kisebb cikkekre vágunk, 3-4 fokhagymát megtisztítunk - majd később átnyomjuk.
Ezután egy serpenyőbe olajat öntünk, ebben a felkockázott csirkemellet (kissé megsózzuk) fehéredésig, majd kissé megpirítjuk. Ehhez öntjük az előkészített zöldségféléket, jól összekeverjük, sózzuk, sült csirke fűszerkeverékkel megszórjuk - ha szükséges, később lehet még sózni -, a fokhagymákat is belenyomjuk, felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt pároljuk, nagyjából 30 perc után levesszük a fedelét, ha minden puha, hozzáöntünk 1 nagy pohár tejfölt, összekeverjük, összeforraljuk.
Végül 6 szelet lapsajtot kézzel felaprítunk - szétcsipkedjük -, s 4 dl főzőtejszínbe tesszük, hozzáöntjük a húshoz, óvatosan kevergetjük, amíg a sajt elolvad - ez sűríti be az egészet. Végül apróra metélt petrezselyemzölddel megszórjuk, összekavarjuk. Jól összeforraljuk, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet.

Paprikás galuska
Ehhez a lisztet - kb. 70 dkg - egy tálba szórjuk, megsózzuk, majd 1 tojást, paprikakrémet és a gulyáskrémet is adunk hozzá. Ezután vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolgozni. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát. Akkor kész, amikor a tészta mind feljött a víz felszínére és 1-2 percig főtt.
Ezután a galuskát leszűrjük, forró víz alatt leöblítjük. Van, aki valamilyen zsiradékkal összekeveri, én nem szoktam.
Kevés ideig lefedve állni hagyjuk, majd tálalhatjuk is is a nyárias csirkemellel.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Hagymás paprikás zsemle » Fűszeres csirkemellek » Sonkás-fűszeres csirkemell » Ínyenc paprikás csirke
» Sajtos rakott csirkemell » Áfonyalekváros csirkemell » Szalonnás csirkemellsült » Füstölt sajtos csirkemell
» Mézes-csípős csirkemell » Sonkás pórés csirkemell » Sajtos csirkemell U1 » Zöldbab paprikás
» Parmezános csirkemell » Fokhagymás-paprikás omlett » Csirkemell barackosan » Avokádós csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.