Tutireceptek.hu fejléc

Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas recept

Kategória:
 Nassok, sós finomságok

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
kb. 1 tk. só
20 dkg darált, jó minőségű tepertő és 10 dkg vaj (tepertőshöz)
vagy
30 dkg vaj (a vajashoz)
2 bő ek. zsíros tejszín
mk. cukor
kb. 2 dl tejföl
tepertőshöz ízlés szerint bors, és néhány evőkanálnyi fehérbor
tetejére 1 tojás

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a porélesztőt, a cukrot és a sót, tepertős pogácsánál a borsot.
A puha vajat, vagy a vajat és darált tepertőt, tejszínt, és tejfölt (bort) hozzáadjuk, nem túl kemény tésztát gyúrunk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután nem túl vékonyra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk, tojással megkenve nem túl sötétre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de zárt dobozban több napig friss marad.

Tanácsok:
Ha időnk engedi, ugyanebből a tésztából egyszerűbb leveles pogácsát is készíthetünk: a kinyújtott tésztát 3x hajtogatjuk négyszeresen, vagy szokás szerint.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Omlóshabos dióspite » Csípős húspogácsa » Porhanyós sajtos pogácsa » Fokhagymás diós pogácsa
» Puha sajtos pogácsa » Aludttejes pogácsa » Epres vajas süti » Részeges pogácsa
» Koktél pogácsa (Update3) » Mandulás pogácsa » Sárgarépás pogácsa » Juhtúrós-sajtos pogácsa
» Omlós töpi pogi » Katica pogácsája » Szezámmagos vajas karotta » Túrós sajtos pogácsa


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.